Most szól:
Vezeti:
×
2018.05.24. Csütörtök 11:25

10 érdekesség a Queen egykori nagyágyújáról, Freddie Mercury-ról

Ha azt mondjuk valakinek: Farrokh Bulsara, talán kevesen kapják fel a fejüket, de ha azt a nevet mondjuk, amin megismert őt a világ, vagyis azt, Freddie Mercury, valószínűleg annál többen.

Freddie a brit zenetörténet egyik legikonikusabb alakja, noha Zanzibárban született 1946-ban. 12 éves volt mikor szüleivel az Egyesült Királyságba költözött, és már ekkor is kitűnt zenei tehetségével. 1971-ben Brian May, Roger Taylor és John Deacon zenészekkel karöltve megalapította a Queen-t, melynek dallamai azóta is fülünkbe csengenek. A zenekar hamar a slágerlisták állandó szereplője lett, Freddie pedig fantasztikus hangjával, átütő energiájával és karizmatikus személyiségével minden idők egy legjobb frontemberévé avanzsált.

Wordpress Wordpress

Mercury-nak mintha két élete lett volna, egyfelől barátai, zenésztársai, ismerősei oldalán időnként őrült hangulatú partikat tartott, ahol mindig ő volt a társaság középpontjában. A féktelen bulizásba minden belefért – csak egy példa: a 41. születésnapi partijának végén a fogyasztással együtt azt a 232 db poharat is ki kellett fizetnie, amit eltörtek mulatozás közben! Szereplési vágyát a koncerteken élte ki. Élete során kb. 700 koncerten állt színpadra, ahol a Queen frontembereként mindig kirobbanó energiával, elemi erővel állt színpadra a tomboló közönség előtt. A Queen Budapesten is fellépett 1986-ban, de a legsikeresebb és a legtöbb ember által látott koncertjét az együttes 1985-ben adta: valamennyi mértéktartó szaklap a londoni Live Aid koncerten adott 25 perces Queen-fellépést tartja a rocktörténelem legjobb és legsikeresebb koncertjének.

Míg a koncerteken Mercury arról volt híres, hogy felszántotta a színpadot, addig magánéletébe keveseket engedett be, interjút sem adott túl sűrűn. Ennek köszönhetően egész életében körülölelte egy különös, misztikus fátyol, ami részben még halála után is leplezetlenül maradt. S ha minden kérdésünkre nem is kaphatunk választ vele kapcsolatban, azért van jó pár tény, amit érdemes tudni minden idők egyik legnagyobb művészéről.

1. Freddie többször is megpróbált közös dalt készíteni Michael Jacksonnal, de ez újra és újra zátonyra futott, egyszer azért, mert Jackson ragaszkodott hozzá, hogy behozza a lámáját a stúdióba, amit viszont nem lehetett.

Rockbook Rockbook

2. Imádta a macskákat, volt, hogy 10 cicussal élt együtt. Kedvenceinek dalt (Deliah), sőt egy teljes albumot (Mr. Bad Guy) is dedikált.

Wordpress Wordpress

3. Az énekesnek önbizalomhiányt okoztak szabálytalan fogai, de sosem csináltatta meg, mert rettegett, hogy esetleg megváltozna a hangja. "Nem szeretem, hogy a fogaim előre állnak. Ettől eltekintve tökéletes vagyok."- nyilatkozta egyszer. Ehhez kapcsolódik az anekdota, hogy állítólag Elton John, Freddie és Rod Stewart azt tervezték, hogy együttest alapítanak Haj, Fog és Orr néven, de a terv kudarcba fulladt, mert nem tudtak megegyezni a szavak sorrendjén.

Getty Images Getty Images

4. Kurt Cobain megemlítette őt búcsúlevelében, és azt írta, igazán irigyli Freddie-t, amiért ilyen intenzíven tud jelen lenni a színpadon.

5. A Queen zenekar logóját maga Freddie tervezte. A híres címer egy korona mellett a 4 alapító tag zodiákusát jeleníti meg. Így, van rajta két oroszlán, Deacon és Taylor miatt, egy rák May-nek címezve és két tündér, ami a Szüzet jelképezi, hiszen Freddie horoszkópja az volt. A tervezés nem ad hoc módon jött, hiszen Mercury tervezőgrafikusnak tanult az Ealing Art College-ban.

Pinterest Pinterest

6. Személyes kedvencei Aretha Franklin és Jimi Hendrix voltak.

7. Freddie Mercury egyik védjegye a talp nélküli mikrofon volt, ami egy véletlennek köszönhető. Az egyik korai Queen koncerten az énekes mikrofonja kicsúszott a talpból, ő pedig ahelyett, hogy visszarakta volna, tovább énekelt. A későbbiekben pedig megtartotta ezt a szokását.

Pinterest Pinterest

8. Szenvedélyes bélyeggyűjtő volt, olyan spéci kollekció maradt fenn utána, hogy a mai napig bemutatják őket bélyegkiállításokon.

9. Brian May, a Queen szólógitárosa aggódott, hogy Freddie nem fogja tudni felénekelni a „The Show Must Go On” című dalt, mert akkor már annyira beteg volt, hogy járni is alig tudott. Végül Freddie erőt vett magán és egy ital után elsőre felénekelte a dalt.

Giphy Giphy

10. 1991. november 23-án Freddie és a menedzsmentje kiadott egy nyilatkozatot, melyben elismerte, hogy AIDS-ban szenved, 24 óra múlva Freddie Mercury örökre lehunyta a szemét.

Forrás: Boredpanda

Lead: Getty Images