Most szól:
Vezeti:
2018.06.02. Szombat 05:00

Magyar filmnapot tartottak az erdélyi nemzetközi filmfesztiválon

A minden évben Kolozsvárott megrendezésre kerülő Transilvania International Film Festival keretein belül tartottak egy „Hungary Day”-t, azaz egy Magyarország napot, amin a magyar filmeket honorálják. Idén 7 magyar filmet vetítettek le a nap keretein belül.

A filmeken kívül kitüntetett figyelmet kapott Szabó István is, a Mephisto rendezője, amely film megnyerte a Legjobb külföldi filmnek járó Oscar díjat 1982-ben. Mészáros Márta rendező, forgatókönyv író, szerkesztő nevét is kiemelték, akinek több, mint 40 film kapcsolható a nevéhez 7 évtizeden belül.

A bemutatott filmek között szerepel Török Ferenc1945” című filmjét, ami a Holokauszt utáni életet mutatja be és Gárdos ÉvaBudapest Noir” című alkotása is, amely a hanyatló állapotokat mutatja be a két világháború között. Ezek mellett számos megrázó és különleges filmmel találkozhatunk a fesztivál Magyar Napjának programjában.

Két dokumentumfilmet is levetítenek a nap keretein belül. Az egyik a "Nagyi Projekt" Révész Bálinttól, ami a második világháború traumáinak feldolgozását mutatja be nagymamák szemein keresztül. A másik pedig az "Ultra" című Simonyi Balázs rendezésében, amiben egy versenyfutó csatlakozik egy extrém futóversenyhez, hogy szabadjára engedhesse belső démonait.

Forrás: Variety

Lead: IMDb