Most szól:
Vezeti:
2018.06.25 Hétfő . 12:00

Mi a különbség a kiégés és a depresszió között?

A túlzott stressz és szorongás, egy traumás esemény vagy az agyban fellépő rossz hangulati változások számosféle mentális és hangulati rendellenességet okozhatnak. Ezek közé tartozik a kiégés és a depresszió. De mi a különbség?

A depresszió és a kiégés ugyanolyan tüneteket produkálhatnak, de mégis fontos különbséget tennünk a kettő között. De mégis hogyan?

Kiégés

Általánosságban elmondható, hogy a kiégés a rendkívüli kimerültség állapotaként írható le. Ezt rendszerint a stressz és a szorongás hosszabb ideig okozza. A túlhajszoltság és a folytonos túlteljesítési kényszer, szünetek nélkül egy idő után a kiégés állapotához vezetnek. A kiégés bárkivel megtörténhet.

A kiégés tipikus jelei:

Alvási tényezők - túl sokat vagy túl keveset alszol

Koncentrációs problémák

Feledékenység

Fizikai és mentális kimerültség

Érzéketlenség

via GIPHY

A kiégés a depresszió egyik tünete is lehet, de nem minden esetben. Vegyük a jeleket időben észre, kérjünk segítséget vagy próbáljunk meg mi magunk változtatni!

Depresszió

A depresszió különbözik a kiégéstől, mivel a depressziót nem feltétlenül a hosszú időtartamba nyúló stressz és szorongás okozza. A depresszió genetikailag örökölhető, vagy egyéb más, traumatikus események is elindíthatják: haláleset, veszteség, vagy olyan dolog, ami az adott személyt masszívabban megviseli. A depresszió a belső egyensúlyhiány összetett állapota, amely sok életterületet érint. Mérsékelt vagy súlyos depresszió esetén orvosi kezelésre is szükség lehet.

A depresszió tipikus jelei:

Alvás - túl sokat vagy túl keveset alszol (vagy egyáltalán nem)

Étkezés - túl sokat vagy túl keveset eszel

Koncentrációs problémák

Folytonos bűntudat érzete

Az érdeklődés elvesztése a hobbik vagy a barátok iránt

Az érzelmek kezelhetetlensége

Ha hasonló problémákkal küzdesz, keress fel egy szakembert, vagy a hozzád legközelebb állókat, legyen az barát, család, ismerős - kérj segítséget, mert mindig van megoldás!

via GIPHY

Forrás: healthyleo

Lead: Pexels