Most szól:
Vezeti:
×
2018.07.11 Szerda . 13:03

20 dolog, amit nem tudtál A szolgálólány meséjéről

Íme, néhány érdekesség a sikersorozatról!

Joggal mondhatjuk, hogy A szolgálólány meséje igazi bombasiker lett, mind Amerikában, mind a tengerentúlon. A korántsem könnyed témákat feszegető, igencsak hidegrázós utópia, olyan képet fest világunkról, melyet mindannyian szeretnénk elkerülni. Ám, a sorozat készítői és írói elképesztő munkájának köszönhetően, valamiképp a nézőnek mégis az az érzése támad, hogy amit lát, az megtörténhet. Ettől válik a sorozat valóságosnak ható mesévé, és székhez szegező nézői élménnyé.

A sorozat első évada teljes egészében Margaret Atwood azonos címmel 1985-ben megjelent regényének történéseit követte végig. Így a befejezés előtt még sokáig levegőben lógott a kérdés: hogy lesz ebből folytatás a képernyőn, ha egyszer a könyv oldalai elfogytak? De a készítők a sikerre való tekintettek kiötlötték, hogy az írónővel közösen dolgozva készítik el a második évadot és már azt is tudjuk, hogy jövőre érkezik a harmadik is, vagyis a mesének még mindig nincs vége.

De addig is, íme, néhány izgalmas tény és kulisszatitok a sorozat háza tájáról!

1. Margaret Atwood cameozott a sorozatban.

Az írónó, akinek ezt a páratlanul izgalmas történetet köszönhetjük, fel is tűnt a sorozat első évadában. Atwood egy nénit alakított, aki egy jelenetben pofonvágta Fredét.

2. Ezek bizony megtörténtek

Atwood egy interjúban elárulta, hogy bár a történet maga fikciós, annak elemei nagyon is valóságosak, ugyanis az írónő semmi olyat nem akart írni, amire az emberiség korábban ne vetemedett volna a történelem egy adott pontján.

via GIPHY

3. Fredé szobája

A szoba úgy lett kitalálva és berendezve, hogy azt az életet tükrözze, amit June elvesztett és Fredének már nem lehet része benne. Így például szimbólumként ott az asztal, de nem ülhet le és nem írhat, mert tilos, holott June ugyebár szerkesztő volt.

4. Elizabeth Moss-on egy csepp smink sincs

A sorozat alkotói a színésznővel egyetértve úgy beszélték, meg hogy a visszaemlékezős jeleneteket leszámítva nem visel semmilyen sminket, annak érdekében, hogy minden apró rezdülés és ránc látszódjon arcán.

via GIPHY

5. Na de hogy jön ide Beyoncé?

Az énekesnőnek van egy apró kötődése a sorozathoz, ugyanis Reed Morano, aki a sori első 3 epizódjának rendezője volt, részt vett Beyoncé Lemonade című klipjének készítésében is.

6. Okkal játszódik az USA-ban

Felmerülhet a kérdés, hogy a történet helyszíne miért az Egyesült Államok, mikor az író, Margaret Atwood kanadai? Az írónő elárulta, hogy az országok történelmi és megítélésbeli különbségei miatt döntött így, hisz Kanada, ha belegondolunk mindig is inkább az az ország volt, ahova „menekülni” lehetett valami elől. (És ez a sorozatban is pont így van.)

via GIPHY

7. Ezek után kitalálnád, hogy hol forgattak? Kanadában!

Annak ellenére, hogy az USA városaiban játszódik, a forgatási helyszínek többsége Kanadában volt.

8. Waterfordék tolvajok?!

Észrevetted, hogy a Waterford házban számos kincset tartanak? A falon ugyanis híres festők alkotásai lógnak, többet közt egy Monet is.

9. Fredé neve

A sorozatrajongók tudják, hogy Fredé valódi neve: June Osbourne. Ám, az eredeti regényben ez valójában sosem derül ki.

10. Hány éves Mrs. Waterford?

Igazság szerint a Waterford házaspár jóval idősebb a könyvben, mint a sorozatban. A készítőknek ez megfontolt szándéka volt, mert így akarták elérni azt, hogy Serena és June viszonya még kiélezettebb legyen, jobban össze lehessen őket hasonlítani, és ezáltal egymás vetélytársaivá váljanak.

via GIPHY

11. Bolti problémák

A készítők elárulták, hogy az összes díszlet közül a boltot volt a legnehezebb megcsinálni, ugyanis Gileadban, mindent csak piktogramokkal lehet jelezni, melyek elkészítése nem kevés időt és energiát emésztett fel.

12. Miért piros a szolgálólányok ruhája?

Több okból is. Egyrészt a piros a termékenység színe, másrészt a szüléskor fellépő vérzést, valamint Mária Magdolna alakját jelképezi. Nem mellesleg pedig könnyű kiszűrni, ha valamelyikük szökni próbál.

via GIPHY

13. Na és a feleségek ruhái?

A feleségek kékes ruhái is szimbolikusak. Az egyszerűséget , az erkölcsösséget és Szűz Máriát jelképezik.

14. A cím története

Atwood eredetileg az Offred (Fredé) címet adta a könyvnek, de időközben meggondolta magát és művét A szolgálólány meséjére keresztelte. A végleges cím egyben tisztelgés Chaucer Canterburyi mesék című könyve előtt, valamint szerkezete valóban a régi meséket, regéket idézi, mikor is egy központi karakter elbeszéléséből bontakozik ki a történet.

15. A szolgálólány meséje a színpadon

Tudtad, hogy A szolgálólány meséjéből opera is készült? Poul Ruders zeneszerző fantáziája azonnal beindult, miután meghallotta a sztorit és el is készült a mese opera formájában, a végeredmény pedig magának Atwoodnak is tetszett.

16. A szolgálólány meséje a moziban

Nem a sorozat készítői voltak az elsők, akik potenciált láttak a történet megjelenítésében. 1990-ben el is készült a mozifilm a néhai Natasha Richardson, Faye Dunaway és Robert Duvall szereplésével. Ám, a sorozattal ellentétben a film korántsem aratott nagy sikert, sőt kifejezetten negatív kritikákat kapott.

via GIPHY

17. A parancsnok szobája

A parancsnok szobája is szimbolikus, méghozzá mindazon dolgok helyszínét jelképezi, melyek a nők számára tiltottak. Úgy is mint, könyvek, művészet, alkohol, vagy épp társasjátékok.

18. A szinkron fontossága

Elizabeth Moss hangja a sorozat egyik kulcsszereplője. Ennek megfelelően a színésznő különösen nagy hangsúlyt fektet azokra a részekre, melyekről tudja, hogy majd utószikronizálnia kell. Ilyenkor mindig előre megtanulja a szöveget, amit majd a jelenet alá mond.

19. Elizabeth Moss imádja a jelmezt

A főszereplő elárulta, hogy a szolgálólány jelmez kifejezetten kényelmes viselet, még akkor is, ha az üzenete nem épp pozitív a vörös ruhának.

via GIPHY

20. Hangoskönyvben is megjelent

A szolgálólány meséje hangoskönyv formájában is elérhető, méghozzá Claire Danes tolmácsolásában.

Áldassék a gyümölcs!

Forrás: Harpersbazaar

Lead: Getty Images