Most szól:
Vezeti:
×
2018.07.21 Szombat . 11:25

15+1 izgalmas tény a Titanic című filmről

A Titanic című filmet senkinek sem kell bemutatni. A James Cameron által megálmodott, rekordszámú, 11 Oscar-díjjal jutalmazott film kerettörténete valós eseményeken alapul. A Titanic névre keresztelt, elsüllyeszthetetlennek titulált óceánjárót 1911-ben bocsátották vízre, ám egy sor balszerencsés esemény közrejátszásával a hajó 1912. április 14-én 23:40-kor jéghegynek ütközött, majd nem sokkal ezután a víz örökre maga alá temette.

A film romantikus szálát, Jack és Rose szerelmét már Cameron fantáziájának köszönhetjük, de a Titanic végül így lett kerek. Ezzel pedig még átérezhetőbbé és még szívbemarkolóbbá vált a tragédia.

Következzen néhány érdekesség a mára legendássá vált filmről!

1. Jack Dawson szerepét többen is próbálták megkaparintani. Olyan hírességek is versenybe szálltak a meghallgatásokon, mint Tom Cruise, Brad Pitt, Christian Bale, Macaulay Culkin, és Matthew McConaughey. Azonban a befutó és kétségkívül a legjobb választás Leonardo DiCaprio lett.

via GIPHY

2. A női főszerepre is erős volt a túljelentkezés. Madonna, Sharon Stone, Nicole Kidman, Gwyneth Paltrow, Wynona Rider, és Uma Thurman is boldog eljátszotta volna Rose szerepét. De Kate Winslet, aki akkor még teljesen ismeretlen színésznőnek számított, mindenkinél jobban akarta a szerepet. Megszerezte a rendező telefonszámát és folyton hívogatta, hogy ő az, akinek meg kell kapnia ezt a szerepet, sőt egyszer még egy csokor rózsát is küldött Cameronnak egy kártyával, ami az állt: „A Te Rose-odtól”.

3. A film többe került, mint maga a hajó. A Titanic című film költségvetése 200 millió dollárra rúgott, míg maga a hajó 7,5 millióból épült (mai árfolyamon kb. 150 millió).

via GIPHY

4. A forgatókönyv alapján eredetileg Rose a cipője sarkával ütötte volna meg a vőlegényét, de Kate Winslet úgy gondolta, hatásosabb, ha szembeköpi. Végül ez a verzió került a filmbe.

5. 1995-ben James Cameron 12 alkalommal merült le és vette szemügyre a hajóroncsot. Mikor a saját szemével is látta története igazi főszereplőjét, úgy érezte nem hibázhat a film elkészítésében, mert a tragédia áldozatai megérdemlik, hogy méltó emléket állítsanak neki.

6. Ha kivonjuk a film jelen időben játszódó jeleneteit a játékidőből, az 1912-ben játszódó események 2 óra 40 percet ölelnek fel. Ez pontosan annyi idő, amennyi alatt a Titanic elsüllyedt.

7. Cameron nem akart egy dalt sem a filmjébe. De a zeneszerző James Horner titokban mégis felvette egyet, amelynek feléneklésére Celine Diont kérte fel. Az elkészült felvételt odaadta Cameronnak, aki végül megváltoztatta az elképzelését. Így lett a Titanic betétdala a ’My Heart Will Go On’.

via GIPHY

8. Megvan a jelenet, mikor Jack miután a kártyán nyert jegyekkel feljut a Titanicra a hajó orrához rohan és azt üvölti: „A világ királya vagyok”? Nos, ez teljes mértékben DiCaprio improvizációja volt, nem volt benne a szkriptben.

9. A Titanic számos rekordot megdöntött. Többek közt ez volt minden idők leghosszabb ideig játszott filmje. 287 napig szerepelt a moziműsorban.

10. Mikor látjuk az idős Rose-t, van egy kutyája is, méghozzá egy törpespicc. Ennek is megvan a maga oka. A tragédiát három kutyus élte túl, egy palotapincsi és két törpespicc.

11. A film munkacíme The Ice Planet volt. Azért választották ezt, mert a Titanic túl nyilvánvaló lett volna és a készítők el akarták kerülni, hogy egy másik stúdió is rátegye a kezét a sztorira.

via GIPHY

12. A Titanic a legdrágább film volt a maga idejében. A költségvetése kétszerese lett a tervezett összegnek. Ráadásul mindezt úgy, hogy a stúdió valójában úgy vélte a film bukás lesz.

13. Kate Winslet utolsó jeleneteiben viselt ruháját kifejezetten úgy tervezték, hogy szárazon és vizesen is jól mutasson.

via GIPHY

14. A jelenetet, mikor Jack lerajzolja Rose-t, a forgatás legelső napján vették fel.

15. Cameron azt akarta, hogy a film szereplői kitaláltak legyenek. Csak miután megírta a forgatókönyvet jött rá, hogy a hajón valóban volt egy utas, aki úgy hívtak: Jack Dawson.

+1 Gyakorlatilag a film megjelenése óta siránkoznak a rajongók, hogy Jack-nek miért kellett meghalnia, elvégre ketten is elfértek volna Rose-zal azon a fadarabon. De Cameron ebben a kérdésben hajthatatlan volt, szerinte a film központi mondanivalója és üzenete a veszteség, ezért kellett meghalnia, ha túlélte volna, az elvette volna a történet élét.

via GIPHY

Forrás: Brightside