Most szól:
Vezeti:
2018.10.03 Szerda . 05:00

Könyvmolyok figyelem! Íme a világ leggyönyörűbb könyvtárai!

Mióta világ a világ az ember gyűjtőszenvedélye a könyvekre is kiterjed, ezek fő lelőhelye, pedig természetesen a könyvtár. Ennek megfelelően már az ókorban is épültek lenyűgöző könyvtárak, az egyik leghíresebb és az idő tájt a legnagyobb az alexandriai könyvtár volt i.e. 300-ban.

Fénykorában állítólag több mint 700 000 könyvet és tekercset tartottak itt, valamint itt készült az Ószövetség görög fordítása, a Septuaginta is. Összehasonlításképpen az első magyar könyvtárat 966-ban alapították a a pannonhalmi bencés monostorban

A könyvtárak később a gazdagság és fényűzés szimbólumaivá is váltak, II. Fülöp francia király pl. azt szerette volna, hogy az övé legyen a világ legpompázatosabb könyvtára, ennek elérése érdekében pedig egy egész sereg irodalmárt, fordítót, szépírót és illuminátort foglalkoztatott.

A jegyzékbe vette tételek száma alapján egyébként a világ jelenlegi legnagyobb könyvtára az Egyesült Királyság nemzeti könyvtára, a British Library, ugyanis itt 170 millió tétel van nyilvántartva. Ám egy könyvtár nem csak attól lehet különleges, hogy hány könyvet találunk a polcain, vannak köztük ugyanis olyanok, melyek azért tűnnek ki a többi közül, mert építészeti, belsőépítészeti remekművek. Az ilyen könyvtárakban úgy érzi az ember, mintha valóban a megelevenedett történelemben sétálna, miközben valami olvasni valót keres a jövő hétre.

Íme, a világ legdekoratívabb könyvtárai!

Metten, Németország

 

Mafra, Portugália

 

Sankt Gallen, Svájc

 

Strahov, Csehország

 

Admont, Ausztria

 

Vatikán

 

Amsterdam, Hollandia

 

Nápoly, Olaszország

 

Forrás: Boredpanda

Lead: Instagram / massimo_listri_official