Most szól:
Vezeti:
2018.10.03 Szerda . 10:28

Amikor a földről szeded össze az állad - Csillag születik filmkritika

Kevés film röppen csak úgy az ember kedvencei közé, de a Csillag születik pontosan ilyen. Figyelem! A cikk SPOILER-t tartalmazhat!

Már most a jövő évi Oscar-díj és Golden Globe szezon egyik legnagyobb esélyeseként emlegetik a kritikusok a Bradley Cooper rendezésében készült Csillag születiket. Amellett, hogy az alkotási munkálatokban részt vett a sármos színész, a főszerepet is ő maga játszotta el, még hozzá Lady Gagával egyetemben. Az érdekesség, hogy eredetileg Beyoncét akarták volna a szerepre, de sajnos a világsztár nem ért rá a turnéi miatt, de (lehet, hogy) nem is baj, hiszen Bradley és Gaga tökéletes párost alkotnak együtt.

Azt tudni kell, hogy ennek a sztorinak, melyről a film szól, miszerint egy karrierje végén lévő lecsúszott zenész beleszeret egy énekesnőbe, akit szeretne sikeressé tenni, ez már a negyedik változata. Az elején többen is ellenezték Bradley-nél, hogy nem kellene még egy bőrt lehúzni erről a történetről, de ő mégis kötötte az ebet a karóhoz. Az első változat egyébként 1937-ben debütált Janet Gaynor és Fredric March főszereplésében, ezt követte az 1954-es Judy Garland és James Mason féle változat, majd 1976-ban jött a legsikeresebb verzió Barbara Streisanddal és Kris Kristoffersonnal a főszerepben.

Fotó: Intercom PRESS Fotó: Intercom PRESS
Fotó: Intercom PRESS Fotó: Intercom PRESS

Aki nem olvas utána a filmnek, hogy ez a musical mellett mégiscsak egy dráma, és nem ismeri az előzménysztorit, azt gondolja, hogy egy szerelmes filmre váltott jegyet, ahol minden csupa móka lesz és kacagás. Természetesen patakokban folyik az ember könnye egy-egy szerelmes jelenet után, de azért a vidámság mellett lesz helye a drámának is, s hullajthatjuk emiatt is a könnyeinket. S ezt valószínű nem csak én gondolom így, hiszen a stáblista megjelenésével több tucat ember nyúlt a táskájáért szipogva, és keresett benne egy zsebkendőt. Jó tanács: hozz magaddal zsepit!

Ami talán a legszembetűnőbb az egész filmben, hogy Bradley Cooper annyira döbbenetesen jól hozza a lecsúszott rockert, hogy egy percig nem fordul meg az ember fejében, hogy most éppen színészkedik vagy ez a kemény valóság. Az már csak hab a tortán, hogy elképesztő jó hangja is van, szóval tökéletes jolly joker ez az ember. A film megjelenése előtt néhány nappal kijött egyébként a film főcímdala, a Shallow, amiben hallhattuk, hogy Gaga és Cooper hangja zseniálisan kiegészítik egymást, de a főbb szerep a dalban mégiscsak a "hivatásos" énekesnőnek jut, Bradley mondhatni profin "alábúg" Gagának.

Az ember gondolhatná azt is, hogy egy csöpögős, túl nyálas és szerelmes sztoriról lesz szó, de nem ez az első gondolat ami eszünkbe jut a jelenetek láttán, hanem az, hogy mi is újra szerelmesek akarunk lenni. A két főszereplő olyan, mint két turbékoló galamb, így a dalok mellett még ezen is elsírja magát az ember.

A film különlegessége, hogy valóban egy olyan történetet dolgoz fel, ami napjainkban is bármikor megtörténhet, hiszen a zeneipar pörög, a tehetségek jönnek és mennek, a függőségek sajnos jelen vannak, és a karrier is ívelhet felfelé s lefelé egyaránt. Egy kicsit rávilágítja a nézőt arra, hogy tényleg bárkivel bármi és bármikor megtörténhet. Érdemes odefigyelni, és érdemes megbecsülni mindenünket amink van, és azokat az embereket nem elengedni, akik szeretnek bennünket és támogatnak.

Fotó: Intercom PRESS Fotó: Intercom PRESS
Fotó: Intercom PRESS Fotó: Intercom PRESS

A Csillag születik amellett, hogy egy lelket és szívet szaggató alkotás lett, rávilágít a való életre is, és egy kicsit felnyitja az ember szemét, hogy érdemes kicsit messzebbre is tekinteni, mint az addig megszokott. Remek dalok, remek színészek és remek munka, ez minden ami jellemzi ezt a friss alkotást, amely tényleg méltóképp kerül be valószínűleg a jövő évi Oscar-díj és Golden Globe jelöltjei közé.

A film, amelyről a Velencei Filmfesztiválon lezajlott vetítése óta mindenki egyre lelkesebben beszél, valóban Bradley Cooper gyereke: nemcsak rendezte és a főszerepét játssza, hanem írta, a dalait szerezte, énekli és a producere is. És – összes szerepében – halálosan szerelmes Lady Gagá-ba. Azt már eddig is tudtuk, hogy remek színész, de azt, hogy remek énekes is, azt kevesen gondolták volna. Gaga már korábban az American Horror Storyban is játszott, amiért a kritikusok Golden Globe díjjal jutalmazták, a profizmusa ebben a filmben is megmutatkozik (mondjuk a narancssárga hajat lehet mellőztük volna, a film második felében).

Összességében kevés filmre mondjuk azt, hogy 10/10 de a Csillag születik tényleg nagyon nagyot ütött, még este is ezen pörgött az agyunk és csak dúdoltuk és dúdoltuk a dalokat. A magyarországi mozikban október 4-én mutatják be a filmet, így már nem kell rá sokáig várni, addig is csak úgy bedobjuk ide az előzetest:

Képek: Intercom PRESS