Most szól:
Vezeti:
2018.10.05. Péntek 13:08

Tárlat nyílt hazai gitárosok hangszereiből

Tárlat nyílt ismert hazai gitárosok hangszereiből október 5-én délelőtt a Hungexpo G csarnokában, a Budapest Music Expo keretében. A Magyar Gitárosok Falára több mint hatvan hangszer került, köztük van Tátrai Tiboré, László Attiláé, Karácsony Jánosé vagy Mohai Tamásé is.

„Magyarországon ilyen tárlat még nem volt, a gyűjtemény tisztelgés nagyszerű élő zenészeink előtt. A kiállításnak a következő években folytatása lesz, és más hangszeres kollégákat is felkérünk arra, hozzák el az expóra, amin játszanak" - mondta Andrásik Remo, a Budapest Music Expo főszervezője a megnyitón.

A Magyar Gitárosok Falán látható mások mellett Mohai Tamás (Faxni, Magyar Atom) Ibanez Artist AR 300 AV-je, Madarász Gábor (Ákos, Hobo) Ibanez Universe uv 7mc-je, Szigeti Ferenc (Karthago) Framus 12 húros akusztikus hangszere, László Attila Gibson L5-öse, Petruska András Furch OM-24-ese, Felkai Miklós Flying V-je, Alapi István (Edda) Framus Diablo Progressive X-e, Sidlovics Gábor (Tankcsapda) Scheckter Solo II-je. Minden gitárhoz tartozik egy leírás arról, kié, honnan származik, mikor használták.

Budapest, 2018. október 5. Egy fiút tanítanak gitározni a Budapest Music Expón, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. október 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Budapest, 2018. október 5. Egy fiút tanítanak gitározni a Budapest Music Expón, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. október 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az eseményen jelen volt Karácsony János, aki elmesélte, hogy 1974-ben egy debreceni hangszerkészítőtől kapta SG Copy gitárját, amely azóta végigkísérte a pályáján, ezen játszott valamennyi LGT-lemezen, valamint koncerteken világszerte, Tokiótól Londonon át Havannáig. „Mindig ez volt az első számú gitárom, manapság is fellépek vele".

Tátrai Tibor húsz éve készült, neki gyártott legendás piros Stratocaster gitárjáról beszélt, amelyet szintén a mai napig használ.

„Mindenféle gitáron játszottam korábban és volt egy elképzelésem egy hangszerről, amelyet végül Bíró Ádám készített el nekem. Kimentünk a frankfurti hangszerkiállításra, ott szedtük össze az alkatrészeket hozzá. Nagyon erősen pengetem a gitárt, sok hangszer egyszerűen csörög a kezemben. Ez egy fekvéssel lejjebb szól, és ha belenyúlok, akkor is szép éles, fényes hangja van. Az anyaga is strapabírásra van kiképezve, a nyaka tíz részből áll, de amúgy is nagyon tömör és masszív. Nagyon fontos volt ez a gitár a koncertjeimen, miközben a stúdióban sokáig használtam egy Gibson L5-öset is, később meg Les Pault" - mondta Tátrai Tibor az MTI-nek.

A fiatalabb generáció képviseletében Füstös Bálint, a Margaret Island gitárosa azt idézte fel, hogy 15 évesen egy balatonboglári zenei tehetségkutatón különdíjként nyerte Fender Telecasterét, ami azóta is az első számú hangszere.

Az október 7-ig tartó, ingyenes Budapest Music Expón a Hungexpón 18 ezer négyzetméteren 82 kiállító több ezer hangszerét lehet szabadon kipróbálni. Az érdeklődőket számos koncert, bemutató, szakmai kurzus várja.

Forrás: MTI

Lead kép: Budapest, 2018. október 5. Karácsony János gitáros, énekes, az LGT zenekar tagja beszélget Füstös Bálinttal, Öröm a Zene Díjas zenésszel, a Margaret Island gitárosával a Magyar Gitárosok Fala elnevezéssel nyílt kiállításon a Budapest Music Expón, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. október 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán