Most szól:
Vezeti:
2018.10.29 Hétfő . 13:24

Kiderült mi rejlik a huskyk bámulatosan kék szemszíne mögött

A huskyk kék szemei egy pár embert rabul ejtettek világszerte az biztos, s végre a magyarázat is megérkezett, hogy mi rejlik a vakítóan kék szemek mögött.

A National Geographic magazinban olvasható, hogy kutatók rájöttek egy olyan megfejtésre, mely már igen csak régóta foglalkoztatja az embereket.

Az eddig is ismert tény volt, hogy egyes kutyafajoknál a szemszín és a szőr színe összefüggésben áll egymással. A tudósok nemrég egy kutatásnak vetették alá a DNS-mintákat, hogy magyarázatot találjanak arra, hogy a szőrszínen kívül még mi okozhatja a különleges szemszínt.

A PLOS Genetics-ben megjelent tanulmányban olvasható, hogy a vizsgálathoz 6000 kutyától vettek mintát, mely a gazdiknak és a kutyusoknak is hasznukra vált, hiszen ezáltal megállapították az állat pontos fajtáját és feltérképezték, hogy milyen egészségügyi veszélyek leselkedhetnek az ebre a jövőben.

Fotó: Marek Szturc / Unsplash Fotó: Marek Szturc / Unsplash

Na de, hogy a legfontosabb kérdésreis eláruljuk a választ, a huskyk bámulatos kék szeméért az ALX4-es gén mutációja a felelős. A lapban arról is olvashatunk, hogy a genetika egy borzasztóan összetett rendszer, ami bonyolultabb, mint egy pókháló, és az is lehet például, hogy míg egy gén aktivál egy másikat, azzal egy időben másik százat olt ki. Fontos a rend és az idő szerepe is.

A huskyknál ALX4 gén mutációja csökkenti a pigmenttermelést a szemben, emiatt ez kék színűnek látszik. Ez a jelenség ahhoz hasonlítjatú, mint hogy az eget kéknek látjuk, az űr azonban fekete.

Forrás: Nationalgeographic

Képek: Unsplash