Most szól:
Vezeti:
2018.11.11. Vasárnap 11:27

A világon elsőként úszta körbe Nagy-Britanniát egy férfi

A 33 éves Ross Edgley 157 napnyi heroikus küzdelem után november 4-én ért célba, mikor is elsőként a világon körbe úszta Nagy-Britanniát. Na, de kezdjük az elején!

Ross világ életében igazi sportember volt, sőt az extrémitás sem állt távol tőle, hiszen korábban már kétszer is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe: 2016-ban egy autót húzva teljesítette a maratont, aztán pedig kötélmászásban állított fel rekordot (19 óra alatt mászott 8848 métert kötélen, ami a föld legmagasabb pontja, azaz a Mount Everest csúcsának felel meg). Idén júniusban pedig kitalálta, hogy a vízben is maradandót fog alkotni.

 

A nagy vállalkozás június 1-jén vette kezdetét, mikor Ross Margaret-nél fejest ugrott a hullámokba. Volt nap, mikor 12 órán keresztül úszott. Ehhez a valóban emberfeletti teljesítményhez rengeteg energiára volt szüksége, hiszen a becslések szerint több, mint 1 millió kalóriát égetett el. Ahhoz, hogy ezt fedezze a szervezete, napi 15,000 kalóriát kellett bevinnie.

 

Az úszás során Ross fizikai teljesítőképessége határához érkezett. Súlyos hát és nyakfájdalmakkal, medúzacsípésekkel küszködött, emellett száját és nyelvét teljesen kikezdte a sósvíz, sőt elmondása szerint nem kis rémületére, egy szakaszon még cápákkal is találkozott.

 

Ugyanakkor végül minden szenvedés és befektetett energia megtérült, hiszen Ross 5 hónap után végül célba-, azaz körbeért. Ez idő alatt egyébként egy pillanatra sem tette a lábát szárazföldre, hiszen egy őt követő csónakban töltötte az éjszakákat. Végül Ross 157 nap alatt teljesítette a 2883 km-es távot, ezzel pedig világrekorder lett, valamint ő az első ember, aki körbe úszta Nagy-Britanniát.

 

 Forrás: https://www.boredpanda.com/swimmer-fitness-expert-world-record-ross-edgley-great-britain/?cexp_id=13550&cexp_var=0&_f=featured