Most szól:
Vezeti:
2018.11.18. Vasárnap 13:28

Így emlékeznek a rajongók a legendás Stan Lee-re

Ahogy az igazán nagyokról, róla is azt gondoltuk örökké élni fog.

Stanley Martin Lieber, vagy ahogy a világ megismerte Stan Lee, nagybátyjának köszönhetően került a képregénygyártás világába, 1939-ben. Nem lett egyből „valaki” belőle, szépen végigjárta a szamárlétrát (amit egyébként cseppet sem bánt): először a tintát töltötte újra és ebédet vitt az íróknak. 1941-ben azonban már íróként kezdte meghódítani a világot, első hangos sikerét Amerika Kapitány karakterének köszönhetően aratta.

Pályája felfelé ívélését akár derékba is törhette volna volna a II. világháború, ahol egyébként nem a fronton harcolt, hanem média részlegbe osztották be, plakátszövegeket írt, kvázi propagandafilmeket forgatott, de a karrierje egyáltalán nem sínylette a szolgálatot, hazatérése után jött létre a legendás Marvel Comics.

Lee az 50-es évek vége felé, közel a negyvenhez úgy érezte kiégett, és nem tud már mit hozzá tenni a képregény bizniszhez. Felmerült benne, hogy otthagyja a Marvel-t. Ám, ekkor a sors ezt szépen elrendezte, hiszen Martin Goodman a DC vezérének személyében új rivális bukkant fel, így Lee úgy döntött mégis marad. Ekkor pattantak ki a fejéből olyan már ikonikussá vált szuperhősfigurák, mint az X-menek, a Fantasztikus Négyes, Hulk, Pókember, Vasmeber vagy épp Doktor Strange. Különlegességüket pedig képességeik mellett az adta, hogy Lee hősei egytől egyig gyarló emberek, akik mérlegén pozitív és negatív tulajdonságok egyaránt vannak.

Igazán termékeny időszaka a 70-es évekig tartott, összesen 361 karakter megalkotása fűződik a nevéhez, és nyíltan ugyan soha nem jelentette ki, de egyik kedvence Pókember volt, mert őt a világon mindenki szereti. A másik meg Vasember, mert ahogy ő mondta: „gazdag, jóképű és imádják a nők”.

A Marvel univerzum atjya, Stan Lee 2018. november 12-én hunyt el, 95 éves korában. Így emlékeznek meg rajongói örökségéről!

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Brightside

Lead: Instagram