Most szól:
Vezeti:
2018.12.01 Szombat . 05:00

6 filmes tény, amit csak az igazi moziőrültek tudhatnak

Érkezzenek az izgalmak egyenesen a kulisszák mögül!

A filmeket azért szeretjük, mert távoli világokba kalauzolnak, ahol érdekes szereplők nem mindennapi életébe leshetünk be. Mivel szinte minden érzékünkre hatnak, segítségükkel 2 órára kiszakadhatunk a hétköznapok szürke forgatagából. Ám, a filmeknek megvan az a tulajdonsága, mint a jó bűvész trükknek, hogy nem tudjuk mi zajlott a háttérben.

Pedig egy film készítése legalább olyan izgalmas folyamat, mint maga a végeredmény. Sőt egy-egy film forgatását is legalább annyi legenda övez, mint magát a filmet.

Íme, néhány érdekes történet a kulisszák mögül!

1. Pénz

A világ összes országában szigorúan tilos valódi pénzt használni a filmekben. Az USA-ban pl. még a filmben látható papírpénz mérete sem lehet akkora, mint az igazi fizetőeszközé. És, hogy miért is fontos ez arra jó példa, a Csúcsformában 2. forgatása, ahol páran lenyúlták a tulajdonképpen csak filmes eszköznek való hamis pénzt, és megpróbáltak Las Vegas kaszinóiban még többet csinálni belőle. Mondanunk sem kell, nem jött össze.

via GIPHY

2. Oscar

A díj, amit a köznyelv csak „Oscar” néven emleget, hivatalosan Academy Award, vagyis a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia által odaítélt- tulajdonképpen a szakmában legrangosabb,- díj. Oscarként 1939. óta beszélhetünk róla. És hogy honnan kapta ezt a nevet?

via GIPHY

Több verziója is van a legendának. Az egyik szerint Bette Middler akasztotta a figurára ezt a nevet, mert emlékeztette őt a férjére, amint éppen kilép a zuhany alól. A másik szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárta a házat, és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Nézegetés közben rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re. Hogy ki volt az igazi névadó, azt azóta is homály fedi, az is lehet, hogy mindketten egymástól függetlenül így nevezték a szobrot.

3. Dorothy

Ki ne ismerné az Óz, a csodák csodája című filmet, melyben a kis Dorothy-t felkapja egy forgószél és hihetetlen kalandokba csöppen. A két Oscar-díjjal jutalmazott film világhírűvé tette az akkor még csak 17 éves Judy Garlandot. A forgatás azonban koránt sem volt egy leányálom.

via GIPHY

Akkoriban a filmstúdiók a „cél szentesíti az eszközt” jelige alatt rendre kizsigerelték a szerződtetett színészeit, ők szabták meg nekik, mit szabad és mit nem. Judy esetében, arra kötelezték a tinédzser színésznőt, hogy szigorú diétát folytasson a forgatás alatt, naponta csak egy tál levest és egy kis salátát evett. Emellett dohányoznia is kellett, hogy mindenképp fogyni tudjon, valamint amfetamint szedettek vele, hogy minél kevésbé legyen fáradt és hamar le tudják forgatni a jeleneteket.

4. George Lucas kutyája

A Stars Wars előkészítésének idejében George Lucas-nak volt egy alaszkai malamutja. A hosszú szőrű, nagytestű négylábú, akivel szinte baráti viszonyban volt, arra inspirálta, hogy az általa kitalált karakter, Han Solo mellé is álmodjon egy hűséges barátot, aki nem ember, de azért nem is kutya. Végül így született meg Chewbacca.

via GIPHY

5. Benedict Cumberbatch Holmes

Sherlock Holmes karakterét sokan sokféleképpen vitték már filmvászonra, az egyik legjobban eltalált alakítás vitathatatlanul Benedict Cumberbatch nevéhez kötődik. Talán a génjeiben van.

via GIPHY

Hiszed vagy sem, de Cumberbatch távoli rokona Sir Arthur Conan Doyle-nak, az írónak, aki megalkotta a detektív karakterét. Ami pedig még elképesztőbb, hogy ha minden igaz, Cumberbatch rokonságban áll a néhai III. Richárd királlyal, sőt II. Erzsébet királynővel is.

6. A film, amit sose fogsz látni

Az zseniális John Malkovich és Robert Rodriguez vajon mit gondolhattak, mikor készítettek egy filmet, melynek bemutatóját 2115-re tűzték ki? A film, mely a 100 év címet viseli egyébként 2015-ben készült el, a premiert azonban csak száz évvel később tartják majd. (Azaz már csak kilencvenhét.)

 

Az egésznek igazán profán oka van. A produkció egyik alkotója, Rémy Martin egyben egy francia konyakgyár tulajdonosa is, melynek a neve Louis XIII. Ez a konyak annyira különleges, hogy egy üveg belőle csak 100 év érlelődés múltán juthat el a vásárlókhoz. Így úgy gondolták, hogy a filmet is hagyják érlelődni. A premier hivatalos dátuma 2115. november 18., mely egyben a konyak piacra kerülésének időpontja is. Néhány szerencsésnek, többek közt Malkovich-nak is megvan már a jegye a bemutatóra, amit majd az utódaikra hagyhatnak. A film szlogenje egybként a szomorú igazság a jelen emberének: „A film, amit sosem fogsz látni”.

Forrás: Brightside

Lead: Instagram