Most szól:
Vezeti:
2018.12.07 Péntek . 10:41

A 3D-s szövet- és szervnyomtatásé lenne a jövő?

Az M2 Petőfi TV KiberMa című műsora hétről hétre izgalmasabbnál izgalmasabb témákat hoz terítékre.

Legyen szó konzolról, PC-ről, e-sportról vagy bármilyen elektronikai kütyüről, a KiberMa megmutat mindent, ami a virtuális térben létezik. Ezúttal a háromdimenziós szerv- és szövetnyomtatás témáját boncolgatták, az adásból fény derül arra is, hogy vajon mikor hódítják meg az előbb említett dolgok a hétköznapokat.

A világ legidősebb anyakönyvezett hölgye, Jeanne Calment 122 éves korában hunyt el. De vajon túl lehet szárnyalni ezt a kort? Vagy valaha természetessé válik, hogy eddig fogunk élni?

A svéd Simon Sörensen a 3D nyomtatásnak szenteli életét, van egy erről szóló videoblogja is. Sörensen imád kísérletezni, és a legfurább alakokat létrehozni nyomtatója segítségével.

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mi lenne akkor, ha a 3D-s tintasugaras nyomtatópatronokba nem tintát, hanem élő sejteket öntenénk? Ez a kérdés már a 2000-es években megfogalmazódott az Organovo kutatóinak fejében, akik gyorsan be is bizonyították, hogy a dolog működőképes.

Egy évvel később, egy kozmetikai céggel összefogva már bőrszövetek nyomtatásán dolgoztak, melynek eredményét valószínűleg a jövő évben láthatjuk majd.

A biomérnökök szerint az új biovilág 2040 környékén valósul majd meg, ahol a 3D-s nyomtatás középponti szerepet kap majd. Ami még várat magára az a jogi szabályozás, a technológia ugyanis kicsit előrébb jár, mint a törvények.

Hogy mit hoz a jövő, az még kérdéses, azonban ha a szövetnyomtatással kapcsolatban maradt benned bármiféle kétely, nézd meg a KiberMa csütörtök esti adásának erről szóló részét, ahol mindenre választ kaphatsz.

KiberMa minden csütörtökön 21.05-től az M2 Petőfi TV műsorán.

Kép: Unsplash