Most szól:
Vezeti:
2018.12.26 Szerda . 05:00

A tél nem akadály - íme a legcsodásabb hazai kirándulóhelyek

Egy korábbi cikkünkben a Balatont “jártuk” körbe, most pedig az ország kiváló téli kirándulóhelyeit mutatjuk meg nektek.

1. Nagy Hideg-hegy

A Nagy-Hideg-hegy a Börzsöny harmadik legmagasabb hegycsúcsa a 864 méteres magasságával. A csúcs a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található, egy rétegvulkán maradványaként. Télen is érdemes ide kilátogatni, ugyanis a temérdek túraútvonal mellett egy síközpont is található itt. Különösen szép, ha még friss, érintetlen hó borítja a tájat. A kevésbé látogatott csendesebb időszakban akár még vadakat is megpillanthatunk. 2006-ban a tetőn található turistaházat teljes egészében felújították és átépítették, így ha a túránk után megfáradnánk és melegedni vágynánk, betérhetünk egy forró teára.

2. Kékestető

Magyarország legmagasabb, az Északi-Középhegység Mátrájában elterülő 1014 méteres hegycsúcsa télen is fantasztikus kalandokat ígér. A számtalan szánkózási és síelési lehetőség mellett a híres és igen magas adótorony télen is nyitva áll a látogatók előtt. A tetejére felérve gyönyörű kilátás tárulhat elénk a havas, hófehér tájra.

 

3. Felsőtárkány

A Heves megyei község Eger járásában a Tárkányi-patak völgyében fekszik. A túrázók kedvelt helye ez. A terület nagy része a Bükki Nemzeti parkhoz tartozik, melynek rendkívül változatos a növény- és állatvilága is. Télen is érdemes idelátogatni, ugyanis a csupasz faágak hóval borított látványa több, mint festői. A környéken több patak is ered, ezekben is érdemes gyönyörködni a Felsőtárkányi-tó mellett.

MTI Fotó: Komka Péter MTI Fotó: Komka Péter

4. Ilona-völgy

A völgyben található vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, melyet a Mátrában találhatunk meg Parádfürdőtől körülbelül öt kilométernyire. Az Ilona-patak vize a völgy függőleges sziklafalának V alakú felső hasadékából zúdul alá majdnem tíz méteres magasságban. Sokan direkt csak télen látogatnak ide, mert sokszor a hideg hatására a víz mozdulatlan jégszoborrá dermed.

 

5. Magas-hegy

A Zempléni hegységben található Magas-hegy a maga 386 méterével igazi kis téli csodaország. A standard téli korcsolya-, szánkó- és sípályák mellett találunk itt téli bobot, illetve hófánk pályát is. Ha azonban kicsit nyugisabb programra vágynánk, túrázásra is bőven van lehetőségünk. A hegy tetején található kilátóból ráláthatunk a Bodrogközre, Hegyaljára és Sátoraljaújhelyre is.

View this post on Instagram

Magasan 🗻 ☺

A post shared by Szigeti- Mester Erika (@szedi.09) on

 

6. Veresegyháza

Amennyiben esetleg nem egy teljes napot szentelnénk a kirándulásnak, ellátogathatunk akár egy délutánra is a veresegyházi medveotthonba. A hely kiválóan alkalmas arra, hogy rácáfoljon a medvék téli álmos legendájára, itt ugyanis még az év hidegebb hónapjaiban is találkozhatunk a bundás állatokkal. Sőt, ha kedvünk tartja, hatalmas fakanalak segítségével még egy kis mézzel is megkínálhatjuk őket. Ha még egy kis túrázást is iktatnánk a programunkba, semmiképp se hagyjuk ki a Veresegyházi Tavak Tanösvényt.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

7.Szilvásvárad

Az Heves megyei Északi-Bükkben található Szalajka völgyi Fátyol-vízesés szépsége egész évben elbűvölő. Télen azonban még hívogatóbb a táj szinte már tökéletes nyugalma és még a befagyott fátyolban is csodálkozhatunk. Ezen hely is túraútvonalakban gazdag. Ha úgy gondolnánk, hogy kiváló erőnlétnek örvendünk, megmászhatjuk az Ősember-barlangig vezető meredek emelkedőt.

 

8.Lillafüred

Ha már Szilvásváradon járunk, mindenképp érdemes útba ejtenünk Lillafüredet is. Barlangtúrára is van itt lehetőségünk. Azonban ha nem szeretnénk bujkálni, ott van a Palotaszálló melletti Hámori-tó, a függőkert, illetve ha szerencsénk van a nagy hidegben, a mesterséges vízesést is megfagyva találhatjuk.

 

9. Pilisszántó

A Pest megyében található Pilisszántó Budapestről, akár busszal is könnyen megközelíthető. A Pilis-hegység 757 méter magas csúcsát érdemes télen is célpontba venni. A hely sokak szerint titokzatos, gyógyító energiával is bír. Zarándokhelyként tartják számon a Boldogasszony-kápolnát és a hozzá vezető köves gyalogutat. A kápolnát a Szent-György vonalon húzták fel és olyan alakja van, mint az ősi fénytemplomoknak. Bejárata a felkelő Nap irányába néz, egy évben egyszer pedig az ébredező Nap sugarai úgy sütnek be az építmény falai közé, hogy fényglóriába foglalják a benne található Boldogasszony-szobrot.

View this post on Instagram

❤️

A post shared by Heitor Augusto Lima (@limontor_) on

 

10. Velem

Magyarország egyik legszebb vidékén, Vas megye északnyugati részén fekvő, a Kőszegi-hegység lábánál található kis község is igazi nyugalom sziget, főleg télen. Ha szeretnénk a város zaját magunk mögött hagyni, mindenképp látogassunk el ide pihenni egy kicsit. A közelben található Írottkő is, amely a Dunántúl legmagasabb pontja.

 

Lead: MTI Fotó - Sóki Tamás