Most szól:
Vezeti:
2018.12.21 Péntek . 05:00

7 ismert karácsonyi történet és ami mögöttük van

Te hányat ismersz közülük?

A legtöbb közismert karácsonyi mese se eleje-se vége érzelgősség vagy éppen borzasztóan szomorú haláleset. Vannak azonban olyanok, amelyek még ezek ellenére is nagyon szerethetőek.

Mutatunk is egészen pontosan hét ilyet!

1. Charles Dickens - Karácsonyi ének

Az első mese volt, ami megszületésének időszakában az újonnan kialakuló polgári karácsony fontosságát és szokásait szerette volna megörökíteni. Az értékekkel foglalkozó részétől eltekintve viszont a történet egy igazi kísértethistória. A szellemek szeretnék ráébreszteni a főhőst, Scroodge urat, hogy milyen szívtelen is volt eddig. A történetből pár éve mozifilm is készült.

2. E. T. Hoffmann - Diótörő

Szinte már ez a mese is összeolvadt a karácsonnyal, ahogyan a belőle készült Csajkovszkij balett is. Ezen sztori is bővelkedik az ijesztő elemekben, ugyanakkor mégis egy végtelenül szerethető meséről van szó, melyben egy kislány álmát követhetjük végig és azt, hogy miként vívnak harcot a Diótörővel a gonosz Egérkirály ellen.

 

3. H. C. Andersen - A kis gyufaárus lány

Az egyik legszomorúbb és legmeghatóbb karácsonyi történet Andersen nevéhez köthető. A kis gyufaárus lány talán a világ egyik legmegrázóbb meséje, mely igazán nehezen felejthető. A főszereplő egy hányatott sorsú kislány, aki gyufaárulással keres pénzt, azonban egy sikertelen nap után az utcán éjszakázik, ahol gyufát gyújtva hallucinálni kezd miközben mindenféle szép és megható dolgokkal “találkozik”.

4. Tim Burton - Karácsonyi lidércnyomás

Ezen történet nem egy írott mese, ugyanis előbb került vászonra, mint papírra. Tim Burton csodás pálcikafigurákat mozgat rímbe szedett rémtörténetében, ami több híres karácsonyi mese kissé bizarr összekavarása. Felfedezhető benne néhol a Grincs, vagy épp Baum-tól A télapó elrablása vagy a Mikulás élete és kalandjai is. A történetben Halloweenfölde lakói irigykednek Karácsonyfölde vidámságára.

5. Chris Van Allsburg - Polar Expressz

A Jumanji és a Zathura szerzőjének karácsonyi meséje az Északi-sarkra repíti az olvasókat. A történetből, mely egy kisfiú estéjét meséli el, aki megkérdőjelezi a Mikulás létezését, egy csodás mozifilm is készült még a kétezres évek elején.

6. H. C. Andersen - A fenyőfa

A kis gyufaárus lány mellett akadnak még karácsonyi történetek Andersen jóvoltából. A fenyőfa című mese egy csalódott fenyőfácska történetét meséli el, aki csillogó jövőről álmodik, de a dolgok nem a tervei szerint alakulnak. A mese tökéletes tanmese arra, hogy ne akarjunk mindig mást, mint amink van, mert előfordulhat, hogy csak hatalmas csalódás lesz a vége.

7. O. Henry - Háromkirályok ajándéka

A történet szerzője, a magyar olvasók által talán kevésbé ismert, de a huszadik század elejének egyik legnépszerűbb amerikai elbeszélője volt. A novella egy fiatal párról szól, akiknek nincs arra pénze, hogy ajándékokkal kedveskedjenek egymásnak karácsony alkalmából. A lány, a fiú tudta nélkül adja el a haját, hogy óraláncot vásároljon, míg a fiú egy óraláncot ad el, hogy fésűt tudjon venni.

Lead: IMDb