Most szól:
Vezeti:
2019.01.01. Kedd 05:00

Dolgok, amik az év első napján történtek

Január 1-jét mindenki az új év első napjával azonosíja. Nem is gondolnánk mennyi érdekes dolog történt még ezen a napon!

Mint minden évben, december 31-e, azaz Szilveszter napja után megérkezik az új év első napja, vagyis január 1-je. Sokan nem is gondolnák, hogyha egy picit visszatekintünk a történelemben, akkor mennyi fontos dolog történt eme jeles napon.

Lássuk csak, miket "köszönhetünk" január első napjának!

1001 - I. István koronázása

Egyes történészek szerint, Magyarország első királyának megválasztására december 25-én került sor, míg mások ezt a jeles alkalmat, január 1-re datálják. Az biztos, hogy az ezer éves magyar törvénytár, István törvényeivel vette kezdetét, illetve a magyar keresztény egyház megszervezése is az ő nevéhez köthető. István király szentté avatását minden év augusztus 20-án ünnepeljük.

1700 - Újév első napja

Az új év első napja a Római Birodalomból terjedt el világszerte. Érdekesség azonban, hogy hazánkban is, csupán néhány évszázada tekintenek hivatalosan úgy január 1-re, mint az új év első napja. Felmerülhet a kérdés, hogy honfoglaló őseinknek vajon mikor kezdődött egy újabb esztendő?

1823 - Megszületett Petőfi Sándor

Egyik leghíresebb magyar költőnk, Petőfi Sándor, 1823. január 1-jén látta meg a napvilágot Kiskőrösön. Leghíresebb versei a Szeptember végén, az Anyám tyúkja, a Nemzeti Dal, a Föltámadott a tenger, s még sorolhatnánk...

1880 - Megkezdték a Panama-csatorna építését

1901 - Létrejött Ausztrália

 

1908 - Megindult a "Nyugat" című folyóirat

Valójában az első szám 1907 karácsonyán jelent meg, de a címlapján 1908. január 1 szerepelt a megjelenés dátumaként.

1927 - A pengő lett a hivatalos fizetőeszköz hazánkban

A pengő, a Wekerle Sándor által, még a dualizmusban bevezetett koronát váltotta fel.

1943 - Elhunyt Rejtő Jenő

 

1968 - A béke világnapja

Eme jeles nap VI. Pál pápa nevéhez köthető, aki arra szólított fel mindenkit, hogy az új esztendőben törekedjünk békében élni magunkkkal és másokkal egyaránt.

1973 - Magyarországon bevezették a postai irányítószámok rendszerét

Magyarországon az irányítószámok első számjegye által jelölt gócterületek közül az 1-es Budapestet, a 2-es Budapest környékét jelöli, a továbbiak pedig az óramutató járásával megegyező sorrendben körbejárják az országot.

1973 - Létrehozták hazánk első nemzeti parkját

Méghozzá, a Hortobágyi Nemzeti Parkot.

 

1982 - Megtartották Stockholmban az utolsó ABBA koncertet

Fotó: Unsplash