Most szól:
Vezeti:
2019.01.13. Vasárnap 20:59

76 éve alatt 69 gyermeknek adott életet egy orosz nő. Hogy mi?!

Ezzel ő tartja a Guinness rekordot valószínűleg míg világ a világ.

Szülővé válni az élet egyik legcsodálatosabb ajándéka, ami hatalmas kaland és egy életre szóló felelősség is egyben. A mai világban, ha valakinek háromnál több gyermeke van, arra már azt mondjuk: „ez aztán nagy család”. Na, de mit szólsz, ha azt mondjuk, élt valaha egy nő, aki 69 gyermeknek adott életet? Igen, teljesen abszurd lehetetlennek tűnik, de igaz! A hölgyet Valentina Vassiljeva-nak hívták, és ezzel ő tartja a gyermekszülés világrekordját.

Valentina és férje, Fjodor az 1700-as években éltek Oroszországban. Valentina, aki hivatalosan is a Föld legtermékenyebb asszonya volt a feljegyzések alapján 76 éves korában hunyt el. 69 gyermek édesanyja volt. Valentina 27 alkalommal szült, ebből 16-szor ikrekneknek, 7-szer hármasikreknek, 4-szer pedig négyesikereknek adott életet, a gyermekek közül ketten csecsemőkorukban elhunytak.

De, hogy is jön ki a matek? Természetesen Valentina sem lehetett termékeny egész életében, ez az időszak egy nő életében átlagosan 40 évet ölel fel. Tehát, 40 év alatt lehetséges-e 27-szer szülni?

Egy átlagos terhesség hossza 40 hét, de az orvosok szerint minél többször szül valaki, ez annál rövidebb, az iker terhességnél ez pedig pláne felmerül. A BBC számításai szerint Valentina ikerterhességei 37 hetesek lehettek, míg hármasikreivel 32 hétig, négyesikreivel pedig 30 hétig lehetett várandós. Ha ezt összeadjuk 936 hetet kapunk, egy év 52 hétből áll, a 936 hét tehát 18 évet jelent. Vagyis, ezek alapján Valentina életében 18 éven keresztül várandós volt.

Ez persze nem ilyen egyszerű. Létezik ugyanis az ún. többszörös ovuláció, ami azt jelenti, hogy a ciklus során nem csak egyszer van peteérés, vagyis ovuláció. Ez nem túl gyakori, de megesik. Valentinánal is lehetett erről szó, sőt többször is.

via GIPHY

S, ha mindez matematikailag és biológiailag nem is lehetetlen, akkor is kész csoda. Gondoljunk csak bele! A szülés és a terhesség nagy megterhelés a női test számára, főleg ha ennyiről van szó, és időben ilyen közel egymáshoz. Emellett ne feledjük, hogy a 18. században járunk, az orosz vidéken, nem épp a legjobb egészségügyi vagy bármilyen körülmények között.

És, ha még mindig hitetlenkednél, kutatók találtak is egy hivatalos 1782-ből származó dokumentumot egy egyik orosz monostorban, ami alapján Fjodor Vassiljeva-nak valójában 82 élő gyermeke volt. Az úriember ugyanis kétszer is nősült, Valentinától 67 egy másik nőtől pedig 18 gyermekszülésből 15 utódja maradt életben.

Wow!

Forrás: Brightside

Lead: Facebook