Most szól:
Vezeti:
×
2019.01.29 Kedd . 11:43

Quentin Tarantino TOP9 - íme a legjobb filmek rangsora

Hamarosan új produkcióval rukkol elő a zseniális rendező.

Quentin Tarantino igazi legenda, aki úgy írta be magát a film történetbe, mint előtte nagyon kevesen. Ő ugyanis az a rendező, akinek eszköztárában kitüntetett helyen szerepel, a megbotránkoztatás, az undorkeltés, a konvenciókra való fittyet hányás és mindez egy csipetnyi sötét iróniával fűszerezve, amolyan Tarantino-san. Rossz hír a rajongóknak, hogy a most 55 éves rendező saját elmondása szerint csupán 60 éves koráig tervez filmeket készíteni. Az biztos, hogy idén Tarantino keze munkáját ismét a mozikban figyelhetjük, ugyanis 2019-ben kerül majd mozikba legújabb filmje, a Volt egyszer egy Hollywood, mely nem semmi szereplőgárdát sorakoztat fel (Leonardo Dicaprio, Brad Pitt, Al Pacino, Margot Robbie).

Addig is lássuk, melyek voltak az eddigi legjobb filmjei!

9. Grindhouse: Halálbiztos

A '70-es és '80-as évek B kategóriájú filmjei iránt érzett határtalan tiszteletük jeléül a két hollywood-i fenegyerek, Quentin Tarantino és Robert Rodriguez elkészítette a Grind House-t. Ez a film is, ahogy a legtöbb Tarantino mozi bekategorizálhatatlan, egy darabig vígjáték, majd átcsap horrorba, aztán újra vált. A főszereplő itt is mint oly sokszor, Kurt Russel, valamint közreműködik ikonikus zenéjével a legendás Ennio Morricone is.

via GIPHY

8. Kill Bill Vol 1.

Um Thurman 111 perces zseniális kirohanása ez, ahol sok-sok évnyi kóma után visszatér, hogy szépen lassan leszámoljon mindenkivel, aki ártott neki a múltban. Senki sem tudhatja, mikor kerül rá a sor, egy biztos Bill nem úszhatja meg. Ikonikus film, ikonikus jelentekkel, amiknek bérelt helyük van a legjobb filmes momentumok videotékájában.

via GIPHY

7. Jackie Brown

Jackie Brown (Pam Grier), a kalandos előéletű stewardess élete utolsó, de legnagyobb dobására készül. Bűnözők és idegbajos rendőrök sűrűjében tart a célja felé, miközben volt barátja, Ordell (Samuel L. Jackson), a kíméletlen gengszter is ugyanarra a nagy fogásra készül. Jackie váratlan szövetségesre akad Max Cherry (Robert Forster) fejvadász személyében, akinek a segítségével megpróbál túljárni a többiek eszén.

via GIPHY

6. Kill Bill Vol 2.

Beatrix (Uma Thurman) jó pár ellenségével végzett, de még mindig vannak a listán. Bud, Elle Driver és persze maga Bill. S, miközben a második rész tökéletesen foltozza be az első hagyta kátyúkat, arra is fény derül, hogy akit Beatrix halottnak hitt, talán mégis él.

via GIPHY

5. Aljas Nyolcas

Az Aljas nyolcas főhősei sokat próbált fejvadászok, akik az amerikai polgárháborút követő időszakban találkoznak egymással Wyoming erdős vidékein. Egy kemény hóvihar elől menekülve kénytelenek egy helyen meghúzni magukat, a kényszerű összezártság eredménye pedig ármány és intrika. Vajon túlélik-e a vihart az egymás megtévesztésével és átverésével boldogulni próbáló hét(nyolc)próbás gazemberek? Vajon ki másnak juthat még eszébe, hogy rendezzen egy téli westernt, mint Tarantinonak?

via GIPHY

4. Kutyaszorítóban

Ez volt Tarantino legelső filmje, még 1992-ből, melynek forgatókönyvírója és rendezője is volt, sőt még színészként is feltűnt benne. A neo-noir klasszikus egy balul sikerült gyémántrablás történetét meséli el, és azt mutatja be, hogyan áll össze öt egymás számára teljesen ismeretlen ember egy bűntény elkövetésére. A film olyan zseniális színészeket vonultat fel, mint Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen és Steve Buscemi, az elhangzó dialógusok pedig azóta is számos aranyköpés alapját képezik.

via GIPHY

3. Django elszabadul

A Django bombasiker lett 2011-ben, melyért forgatókönyvi Oscar-t nyert Quentin. A film spagettiwestern stílusban mutatja be az 1850-es évek Amerikájának rabszolgatartó társadalmát, Jamie Foxx-szal és Leonardo DiCaprio-val a főszerepekben. A fenyegető légkör végigkísér a filmen, mégis talán ebben poénkodik a legtöbbet Tarantino. Hiába Django eleve vesztesnek tűnő helyzete, a néző sokszor mégis felnevet. A színészek közül még muszáj kiemelni Christoph Waltz-ot, aki zseniális, na meg persze zene ismét csak hamisíthatatlan Morricone.

via GIPHY

2. Becstelen Brigantyk

Akárcsak a Django-ban itt is az áll a központban, hogy miként próbál egy erkölcsi fölényben lévő kisebbség leszámolni a elnyomást képviselő többséggel. A film a II. világháború németek által megszállt Franciaországában játszódik, ahol egy csapat zsidó katona alkotta brigantyk terveket kezd szövögetni a náci vezérkar kiiktatására. Christoph Waltz, a hírhedt Hans Landa ezredes szerepében megint csak elképesztő, a sztori narrátora pedig az a Samuel L. Jackson, akivel 1994 óta minden egyes filmjében együtt dolgozott. Érdekesség, hogy a film angol címe: Inglourious Basterds, noha helyesen ugye ’bastards’ lenne, de Tarantino azt mondta, sosem árulja el, mi áll a betűváltoztatás hátterében.

via GIPHY

1. Ponyvaregény

1994-ben készítette el, a talán fő művének is nevezhető Ponyvaregényt. A film több szálra bontva, nem lineárisan mesél el egy összefüggő történetet, mely a Los Angeles-i alvilágba kalauzol el minket. Tarantino ezúttal is nagyágyúkkal dolgozott, mint Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Uma Thurman és a visszatérők, Harvey Keitel és Tim Roth. Vicent Vega szerepére eredetileg a Kutyaszorítóban is szereplő Michael Madsen-t akarta felkérni, aki azonban nem sokkal a forgatások kezdete előtt visszadobta a forgatókönyvet. Így Tarantino második választása John Tarvolta-ra esett, akinek karrierje, akkoriban már jó ideje parkolópályán volt, és szó szerint senki nem támogatta, hogy ő kapja a szerepet. Azonban Tarantino, most is, mint mindig véghez vitte vízióját, és Travoltának adta a szerepet, szerencsére, hiszen nem csak a filmen nyújtott kiváló alakítást, hanem egyúttal a színész pangó karrierjét is defibrillálta. Ezért a filmért Tarantino megkapta a legjobb forgatókönyvért járó Golden Globe-ot és Oscar-díjat is.

via GIPHY

Forrás: NME

Lead: Getty Images