Most szól:
Vezeti:
2019.02.27. Szerda 14:07

Eminem már 20 éve ostromolja a slágerlistákat

20 éves lett a ’Slim Shady’.

1999-ben a hiphop zene örökre megváltozott, mert feltűnt a színen egy 27 éves szőke Detroit-i srác, aki egymagában képes volt megreformálni a rap műfaját. Ekkor dobta ugyanis piacra első nagy kiadós debütáló albumát Marshall Bruce Mathers III, vagy ahogy mindenki ismeri, Eminem. Az album a ’The Slim Shady LP’ címet kapta, utalva ezzel a rapper alteregójára is.

  

Az album bombasiker lett és sztár csinált az addig csak underground körökben ismert Eminemből. Slim Shady más volt mint bármi más előtte, friss volt, új volt, tele volt csípős iróniával, elgondolkodtató szövegekkel, s mindez egy magával ragadó flow-val párosult. Életében először a szakma is ódákat zengett Eminemről, azt írták, „fényévekkel jobb, mint amit valaha csinált előtte”. Azt is sokan megfogalmazták, hogy a Slim Shady volt az a lemez, ahol Eminem rátalált saját útjára, és ahol rájött, hogy számára csak a zene jelenthet kiutat a boldogtalanságból. Igaz, ami igaz, Eminem úgy képes kiadni dühét, a meg nem érettség fájdalmát dalaiban, ahogy rajta kívül talán senki más (gondoljunk csak pl. a volt feleségével, válásával, gyerekkorával kapcsolatos számaira).

via GIPHY

Az album annyira nagyot szólt, hogy még maga Eminem is azt nyilatkozta évekkel később, hogy a Slim Shady után mindig csak azt akarta felülmúlni. Az olyan daloknak köszönhetően, mint a ’My Name is’, a ’Guilty Conscience’, az ’I'm Shady’, vagy a ’97' Bonnie & Clyde’, Eminem felért a csúcsra. A ’The Slim Shady LP’ elnyerte a legjobb rapalbumért járó Grammy-díjat, az év végére pedig háromszoros platinalemez lett. 2003-ban 273. lett a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma listáján, ezzel a legjobb helyen álló Eminem-album lett a listán. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben. Az album sikerében egyébként elévülhetetlen érdemei voltak Dr. Dre-nek is, aki később is közreműködött a rapper lemezein.

  

A ’The Slim Shady LP’-t követően, Eminem akár el is tűnhetett volna a süllyesztőben, mondván az első nagy siker mindent kivett belőle, de szerencsére ez nem így történt. 2000-ben piacra dobta a ’The Marshall Mathers LP’-t, ami minden idők leggyorsabban fogyó hiphop albuma lett Snoop Dogg ’Doggystyle’-ját letaszítva a trónról. Ebben az albumban már tényleg senkit sem kímélt. Kiparodizálta Christina Aguilera-t, Fred Durst-öt, és Marilyn Manson-t is. Az album legsikeresebb dala talán a 'Stan' lett, ami az óta is gigasláger. 2002-ben kijött a ’The Eminem Show’, 2005-ben pedig az ’Encore’ amiben folytatta a már korábban tőle megszokott hangvételt. Botrányból botrányba keveredett, de ő mindig vállalta a véleményét, amit zenéjében megfogalmaz, még ha ezzel néha céltáblát is rajzolt a saját arcára.

  

Ezt követően évekre a háttérbe húzódott, nem igazán tudta merre tart a magánéletében és merre tart zeneileg. Jót tett neki a pihenő, hiszen a visszatérés igencsak csattanósra sikeredett, 2009-ben kiadta a ’Relapse’ című albumot, amivel újra visszatornászta magát a zenei életbe. Az igazán nagy durranásra azonban 2010-ig várni kellett, ekkor jött ki ugyanis a ’Recovery’, ami valóban egyfajta gyógyírt jelentett az Eminem-jelenség számára. A Rihannával közös ’Love the Way You Lie’-nak, vagy épp a ’Not Afraid’-nek köszönhetően a ’Recovery’ a 2010-es év legtöbbet eladott lemeze volt világszerte.

  

Ez utóbbi albumokon a rapper búcsút vett a Slim Shady alteregótól, de ki tudja, talán egyszer még visszatér. Ahogy a főszereplésével készült 8 mérföld című filmben hallhatjuk: „Nem számít, hol élünk, nem számít, kik vagyunk - korlátok vesznek körül. Némelyik valódi, némelyiket csak odaképzeljük. Sokan közülünk önként elfogadják ezeket a korlátokat. Mások egyenesen kénytelenek így tenni. De olyanok is akadnak, akik úgy érzik: muszáj kitörniük, még akkor is, ha az, ami a korlátok túloldalán várja őket, egyszerre ijesztő és ismeretlen”. Eminem karrierje, ami immáron két évtizedet ölel fel, ékes bizonyítékul szolgál ezeknek a mondatoknak.

via GIPHY

Forrás: NME

Lead: Getty Images