Most szól:
Vezeti:
2019.03.07 Csütörtök . 12:01

33 éves a Hegylakó című film

„Végül csak egy maradhat.”

1986 nem semmi év volt. Ekkor épült meg nálunk a Hungaroring. Ebben az évben rendezték a Mexikói labdarúgó világbajnokságot, mely a mai napig az utolsó, melyre nemzeti tizenegyünk kvalifikálta magát. 1986-ban koncertezett nálunk a Queen, mikor is Freddie Mercury minden idők egyik legmeghatóbb pillanatát okozva még a Tavaszi szél, vízet áraszt kezdetű dalt is elénekelte, magyar embernek azóta is feláll a karján a szőr, ha meghallja. Ebben az évben számos zenekar kezdte meg pályafutását, mint pl. a Roxette, illetve itthon a Napoleon Boulevard és az Ossian. Az év a filmek terén is sokat adott, ekkor jött a Top Gun, A bolygó neve: Halál és a Hegylakó.

 

 

A Hegylakó premierjét éppen 1986. március 7-én tartották Amerikában, és zajos sikert aratott. Hazánkba magyar szinkronnal csak 1991-ben került mozikba, de nálunk is éppúgy kultfilm lett, mint bárhol a világon. A siker titka összetett. Egyfelől adott egy fantasztikus történet.

 

 

A filmben két idősík váltogatja egymást. Connor MacLeod (Christopher Lambert) 1985-ben New York-ban éli mindennapjait, de már az első percekből kiderül, ő más mint a többiek. Szépen lassan kibontakozik előttünk élettörténete, megvalósulni látjuk a lehetetlent, hogy Connor valójában 1518-ban született a Skót felföldön a büszke Macleod klán tagjaként. Ám, egy csatában halálos sebet kap a rivális Kurgantól. A klán keresztet vet rá, de életben marad, ám mivel mindezt az ördög művének tartják, száműzik. Macleod elmegy hát, de maga sem érti, miért nem halt meg. Megismerkedik a gyönyörű Heatherrel, akit feleségül is vesz. Az igazságot csak akkor tudja meg, mikor felbukkan egy titokzatos lovag, Juan Sánchez Villa-Lobos Ramírez (Sean Connery), aki elárulja neki, hogy Kr. e. 851-ben az ókori Egyiptomban egy szekér halálra gázolta, azóta nem öregszik, nem lehet sebet ejteni rajta, vagyis halhatatlan. Ekkor ébred rá Connor Macleod is sorsára, ő is halhatatlan és nem az egyetlen. Erről akár azt is gondolhatnánk, hogy ez egy igazi ajándék. De nem. A halhatatlanok élete folyamatos harc és küzdelem. Ramírez ugyanis elmeséli a történetet a legendáról, miszerint „végül csak egy maradhat” és az az egy jutalmat kap. De, hogy mi is ez a jutalom, valójában senki sem tudja.

via GIPHY

Aki halhatatlan csak egyféleképp pusztítható el, ha levágják a fejét, akkor valami döbbenetes energia szabadul fel. Villámlás, dirr-durr. Ramírez kitanítja hát Macleodot, hogyan védje meg magát, és azt tanácsolja neki, hagyja el Heathert, de Connor haláláig mellette marad. Majd újra 1985-ben láthatjuk őt New York-ban, már csak ő és Kurgan maradtak mikor sor kerül a végső összecsapásra, hogy eldőljön ki az az Egy.

via GIPHY

A kitekintések, a két tökéletesen eltérő kor összefonódása nagyon dinamikussá teszi a filmet, ami így folyton leköti a nézőt. A film műfaji eklektikussága is igazán emlékezetessé varázsolja, egyfelől történelmi, tudomnányos-fantasztikus, másfelől egy férfi egyszemélyes elbeszélését követjük nyomon romantikus szálakkal fűszerezve. A történet évszázadokat ölel fel, ami során Connornak újra és újra küzdenie és alkalmazkodnia kell a folyton változó világhoz, csak így maradhat életben, csak így reménykedhet abban, hogy örökös bolyongása egyszer véget ér.

A színészek is kiválóak, Christopher Lambert neve gyakorlatilag összeforrt a Hegylakóval, és még három további filmben alakította Conor Macleodot, Sean Connery pedig üde színfoltja a filmnek.

via GIPHY

Ezektől lesz a film emlékezetes, ami viszont halhatatlanná teszi az az zene. A film betétdalait a Queen írta kifejezetten erre a filmre. A legikonikusabb talán a Princess of the Universe, ami tökéletes felütése a filmnek, emellett olyan számok csendülnek fel benne, mint az A Kind of Magic, a Gimme the Prize, vagy épp a Who Wants to Live Forever, amit akkor hallunk, mikor Connor eltemeti Heathert. Szem nem marad szárazon a gyönyörű balladától. Ezek a generációs slágerek, amiket valószínűleg, azok is ismernek, akik nem látták a filmet, remekül egészítik ki a sztorit, keretbe foglalják és elmélyítik történetet, és teszik ezt úgy, hogyha valaki nem beszél angolul, akkor is pontosan érti mi az üzenetük.

  

Tavaly óta rebezsgetik, hogy megcsinálja a Hegylakó remake-jét, de egyelőre az információk ellentmondásosak. Kezdetben valóban egy filmről volt szó, aminek főszerepére Ryan Reynolds-ot szánták, a rendezői szék pedig a John Wick filmeket jegyző, Chad Stahelskinek nézett ki. Azonban később már arról lehetett hallani, hogy sorozat formájában élesztik újjá a történetet, bár a hírek szerint Stahelski jelenleg is épp azért küzd, hogy a mozivászon elevenedhessen újra a történet.

Lead: IMDB