Most szól:
Vezeti:
2019.03.09 Szombat . 17:32

A Családvarázsban a nagyszülőség témája - Nagy Feró és Németh Lajos mesélt nekünk

„Egy szülőnek 0-24-ben kell vigyáznia a gyerekére, én pedig csak a habot veszem le a tortáról.”

A Dal 2019 zsűritagja, Nagy Feró alig várta már, hogy nagyszülő lehessen. Ez derült ki a Családvarázs 9. adásából, amiben a rocker nagypapa unokáját is megmutatta a nagyvilágnak. Büszkén mesélt arról, hogyan éli meg ezt a számára új és fontos szerepet. „Egyszerűen szerelmes vagyok! Minden pillanatban rá gondolok.”- fogalmazott Feró, akinek a forgatás óta már megszületett a második unokája is. A zenész nagy örömére egy kislány.

 

 

„Egy szülőnek 0-24-ben kell vigyáznia a gyerekére, én pedig csak a habot veszem le a tortáról.” – mesélte Feró azzal kapcsolatban, ő hogyan és mennyire veszi ki a részét a gyereknevelésből.

Persze a nagyszülők feladata és szerepe közel sem csak a mókázásról és a babusgatáról szól, fejtette ki Léder László, az Apa Akadémia vezetője, a Nagyszülő-füzet szerzője Rókusfalvy Lilinek a Családvarázs stúdiójában. „Én mindig azt szoktam mondani, hogy ne gondoljuk, hogy a nagyszülő nem nevel, mert igenis nevel.(…) Például a játék rengeteg dologra tanítja meg a gyereket.” – fejtette ki Léder a beszélgetésben.

A Családvarázsban ezúttal viszont nem csak egy sztárnagyszülőt ismertünk meg közelebbről. Lili vendége volt Németh Lajos meteorológus is, akinek már 5 unokája közül a legidősebb idén tölti majd be a 18. életévét. Ő és másik két unokája Finnországban laknak. Így közel sem volt egyszerű feladat először megélni a nagypapaságot. „Amikor tudatosult bennem, hogy én most már nagyszülő vagyok, az akkor volt, amikor kimehettem és megfoghattam, megérinthettem őket.”

 

 

De az ország legismertebb meteorológusa arról is őszintén beszélt, ő hogyan tudatta édesapjával, hogy nagyszülő lett és arról, hogy számára a nagypapája volt a legfontosabb ember, amikor kicsi volt. „Így hívtam, Tati” – emlékezett vissza Lajos mosolyogva ezekre az időkre. „A mai napig emlékszem rá például, hogy egyszer felültett maga mellé a bakra és odaadta a gyeplőt, hogy hajtsam a lovakat. Egy 8 éves gyereknek. Hatalmas élmény volt.”

Éppen ezért Lajos ma is azt vallja, a szülő és leginkább a nagyszülő dolga, hogy élményeket adjunk a gyerekeknek. Ezért tanítja az unokáit fára, létrára mászni. Ezért próbálja karban tartani magát a sporttal, hogy játszótárs lehessen az unokái szemében. És olyan emlékeket adjon nekik, amiket magukkal visznek akkor is, amikor ők, a nagyszülők már nem lesznek. Ezt erősítette meg Léder László az Apa Akadémia vezetője és alapítója is.

A Nagy Feróról szóló riportfilmet az EMMI készítette a Családok Éve és a Családbarát Ország kampányok keretében, amit itt tudtok visszanézni:

A teljes adást pedig itt tekinthetitek meg!