Most szól:
Vezeti:
×
2019.03.25 Hétfő . 15:42

37 éve debütált - 10 érdekesség A Keresztapáról

A magyar nézők 1982-ben láthatták először a filmet, amin az óta generációk nőttek fel.

A Keresztapát valószínűleg senki ember fiának nem kell bemutatni, mert, még aki nem látta, az is legalább hallott már róla. Elég, ha csak a Nino Rota által megálmodott hidegrázós hegedűszólóval kezdődő filmzenére gondolunk, azonnal rávágja mindenki: Ez A Keresztapa! Ez nem is meglepő, hiszen Francis Ford Coppola alkotása valódi kultuszfilm lett, egy igazi műfajteremtő klasszikus, ami az óta is a gengszterfilmek etalonja és megannyi filmes idézet és szállóige kincses bányája.

A sikerhez számos tényező hozzájárult. Egyfelől a film Mario Puzzo azonos című regénye alapján készült, ami kiváló alapot szolgáltat a filmhez. Aztán ott a sztori, a szicíliai maffiacsaládok története, akik közül természetesen a Corleone család és intézmény emelkedik ki. Az egésznek az ad egy csavart, hogy habár tudjuk, hogy ebben a történetben senki se szent, a Corleone családot mégis rokonszenvesnek tartjuk. Ehhez nagyban hozzájárulnak a karakterek, melyek tökéletes arányérzékkel lettek eltalálva. Senki sem csak ilyen, vagy csak olyan, és a szerepeik is jól súlyozottak. Itt van példának okáért, Michael, a háborús hős, az erkölcsi nagyság és tisztaság képviselője, aki bár vonakodva, de később szintén a bűn útjára lép. Az ő ellenpontja a testvére Sonny, aki mindig mesterkedik valamiben. Aztán ott van a mindig mindenre bevethető Clemenza, és még sorolhatnánk. A családi alapon működő gépezett pedig egy ember tartja irányítása alatt áll, ő a Keresztapa, vagyis Don Vito Corleone.

A filmet a színészi alakítások is abszolút felejthetetlenné teszik. A prímet természetesen a don, vagyis Marlon Brando viszi, aki legendát faragott a szerepből. De ne feledkezzünk meg Al Paciono-ról sem, aki teljesen ismeretlen színészként került a szereplőgárdába, melyben olyan sztárok voltak még, mint Diane Keaton, James Caan vagy Robert Duvall.

A film ősbemutatója 1972. március 24-én volt Amerikában. Hazánkba 10 évvel és egy nappal később érkezett meg 1982. március 25-én. Azonban, most így utólag azt mondhatjuk, mindegy, hol és mikor került bemutatása A Keresztapa, a világ minden pontján nézők kedvence lett. Ma úgy mondanánk A Keresztapa brand lett, és nem is akármilyen…

Íme, 10 izgalmas tény a filmmel kapcsolatban, amit még nem tudhattál!

1. „Hagyd a pisztolyt! Hozd a cannolit!"

Ez talán a film egy legelhíresültebb idézete, azt azonban sokan nem is gondolnák, hogy ez mondat nem is szerepelt a forgatókönyvben. A szállóige a Clemenza-t alakító Richard S. Castellano improvizatív képességeit dicséri.

via GIPHY

2. Brando nem használt vattát

Elterjedt pletyka, hogy Brando vattával tömte ki a száját, hogy elnyerje a Keresztapa legendás arcélét. Ez azonban csak a próbafelvételeknél volt így. A forgatásokra már egy külön neki készült „betétet” használt, amit a fogsorára helyezett.

via GIPHY

3. Al Pacino-t majdnem kirúgták

Akkoriban Al Pacino valóban egy teljesen ismeretlen színész volt és a stúdió nem igazán rokonszenvezett a fiatal színésszel, azonban Coppola a végletekig kitartott mellette. Mikor megtudta, hogy Pacino-t le akarják cserélni, leforgatta vele azt a jelentet, ahol Michael Corleone lelövi a rendőrfőnököt. Ez a jelenet Paciono-val egyetemben már elnyerte a stúdiófejesek tetszését, így végül a színész (szerencsére) maradhatott.

via GIPHY

4. Sofia Coppola mindhárom filmben feltűnt

A rendező lányát talán sokan felismerték A Keresztapa III-ban, de azt kevesen tudják, hogy az első két filmben is szerepelt. Az első részben ő volt a baba a keresztelős jelentben, a másodikban pedig egy bevándorló kislányt alakított.

 

 

5. Kapaszkodj meg! Igazi volt a lófej…

Az első rész egyik legbrutálisabb jelenete, mikor Jack Woltz Hollywood-i stúdióvezető ágyába egy levágott lófejet raktak, hogy így térítsék „jobb belátásra”. A próbák során egy mű fejet használtak, viszont, ha minden igaz az éles felvétel során egy igazi ló fejet láthatnak a nézők és John Mayer, akinek így ezt tudva még ijesztőbbnek hangzik a sikolya.

via GIPHY

6. Coppola még a hibákat is kimaxolta

Lenny Montana, aki Luca Brasi-t alakította, korábban profi birkózó volt és elképesztően zavarba jött, mikor egy olyan legendával találta szemben magát, mint a nagy Marlon Brando. Sőt, Montana olyannyira izgult, hogy az összes felvétele használhatatlan lett. Itt jött Coppola a képbe, mivel újrafelvételre nem volt idő a rendező beleszőtte a storyba az egyik jelenetet, ahol Montana épp szöveget gyakorol, így úgy tűnik, mintha Luca Brasi is zavarában előre kitalálná mit mond majd a donnak.

via GIPHY

7. A macska

A film elején a Keresztapa egy cicát simogat. Ez sem szerepelt az eredeti szkriptben. Brando találta a forgatás közelében és megtetszett neki a kóbormacska, így magával hozta a felvételre.

via GIPHY

8. A „Don”

A don szó A Keresztapa örökségének is köszönhetően ma már a „főnök” szinonimája, pedig eredeti jelentése az, hogy nagybácsi.

via GIPHY

9. A két Vito Corleone

Marlon Brando megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-t, noha nem vette át, de ő lett a győztes. Pár év múlva a fiatal Vito Corleone-t Robert de Niro alakította a második részben, és ő is Oscar-díjat kapott az alakításáért. Ezzel Brando és De Niro az egyedüli színészek, akik ugyanazért a szerepért kaptak Oscar-t.

via GIPHY

10. Maffia!

Ha jól megfigyeljük, láthatjuk hogy a „maffia” szó egyszer sem hangzik el a filmben. Ez tudatos koncepció volt Coppola részéről, az amerikai olaszok védelmére. A filmben így olyan pozitív szavak jelennek meg inkább, mint a „család”, a „cég”, vagy az „üzlet”.

via GIPHY

Forrás: Facinate

Lead: Getty Images