Most szól:
Vezeti:
2019.05.07. Kedd 11:37

Amikor a multimédia és az irodalom találkozik - PIM az A38-on

Egészen izgalmas programsorozat veszi kezdetét.

Az A38 Hajó április 30-i, tizenhatodik születésnapjával elkezdődött a nyári szezon, amelyben komoly újítások lesznek a programban. Ezek egyike a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen létrehozott PIM a Hajón című új sorozat, melyben zene, irodalom és multimédia találkozik, havonta négy alkalommal.

A Petőfi Irodalmi Múzeum tevékenységének kulcsfontosságú eleme az "extra muros", a "falakon kívül" elve, amely egyszerre értendő fizikailag és kulturálisan. Ennek egyik első példája az A38 Hajóval kialakított együttműködés. A PIM "kilép" a Károlyi palota falai közül, és kilép a hagyományos irodalmi keretek közül is. Az A38 Hajón mint külső helyszínen megvalósított irodalmi-zenei-összművészeti programjai új közönségrétegeket, elsősorban a budapesti fiatalokat célozzák.

Az A38 Hajó 16 éves fennállása során mindig az együttműködési lehetőségeket kereste, így hozott létre közös produkciókat a Budapesti Tavaszi Fesztivállal, a CAFÉ Budapest fesztivállal, a Zene Házával, a Magyar Televízióval, a Műcsarnokkal, a Magyar Nemzeti Galériával és rengeteg egyéb intézménnyel. Ilyen együttműködések révén volt az A38 Hajó vendége Václav Hável, Krzysztof Zanussi, Anton Corbijn vagy Vlagyimir Szorokin.

Így az irodalmi produkciók bemutatása sosem volt idegen az A38 hajótól, éppen ezért nagy várakozzásal tekint a PIM-mel közös együttműködésre.

Májustól havonta négy alkalommal az A38 fedélzetén találkozhat a közönség olyan irodalmi töltetű programokkal, melyek illeszkednek mind a Petőfi Irodalmi Múzeum, mind az A38 Hajó eddigi küldetéséhez. A most kezdődő, PIM a Hajón elnevezésű együttműködésben a programokhoz mindkét kulturális intézmény azt teszi hozzá, amelyhez a legjobban ért: az A38 stábja elsősorban a zenei részletekkel, míg a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai az irodalommal foglalkoznak a közös munka során. Az együttműködés eredményeképp keddenként az A38 Hajó fedélzetén kortárs írók, zenészek, DJ-k, VJ-k mutatják meg a közönségnek, hogy a szépirodalom is lehet vibrálóan izgalmas, érdekes és magával ragadó. néhány program a közeljövőből:

2019. május 7. 19h Deck: Fedélzeten az új arcok

Bék Timur, Jammal and The GrooveTroop, Regős Mátyás, Jaskó Bálint

2019. május 14., 19h Spoken word

DJ Palotai, Énekeshalott - sorozatszerkesztők: Csider István Zoltán és Pion István

2019. május 21., 19h Árnyjátékok

Szenvedélyek. Zenés prózaest Csáth Géza szövegeire

Szerkesztő Benedek Anna, Molnár Eszter és Sidó Anna. Közreműködik: Wunderlich József színművész. Rendező: Seres Tamás.

2019. május 28. 19h Kortárs szerzők zenei kísérettel

Csender Levente író, Horváth László Imre moderátor, Énekeshalott

Demeter Szilárd, a PIM igazgatója, illetve Bognár Attila az A38 hajó vezetője hétfő este az M2 Petőfi TV Én vagyok itt című műsorában vendégeskedett, ahol számos érdekességet elárultak a programsorozatról.

Fotó: A38