Most szól:
Vezeti:
2019.07.27. Szombat 10:20

Népstadion, 1986. július 27. 20 óra, 250.- Ft – a Queen 33 éve adott koncertet Budapesten

33 évvel ezelőtt július 27-én Budapesten, a Népstadionban csaknem 70 ezer ember szíve egyszerre dobbant. A Queen a ’Magic Tour’ turné keretében látogatott el Magyarországra, ez volt az első kelet-európai koncertjük, amit több éves, kitartó szervezőmunka előzött meg. Átlagosan 200 forintba került egy jegy, és kevesebb, mint 2 nap alatt minden darab el is kelt belőle. Freddie Mercury, Brian May, John Deacon és Roger Taylor, vagyis a Queen történelmet írt aznap Magyarországon. Képes/videós összeállításunk az eseményről.

Freddie Mercury és az együttes tagjai a Népstadionban próbálnak, a koncert előtti napon

A jegyekért órákat kellett sorban állni és legfeljebb 4 darabot lehetett vásárolni belőlük. Voltak, akik a környező országokból érkeztek csak azért, hogy láthassák a Queen-t élőben fellépni. A jegyüzérek az esemény napján az eredeti ár sokszorosáért kínálták a jegyeket, a hatalmas érdeklődés miatt ugyanis 2 nap alatt minden jegy elkelt a koncertre, a Queen-re mindenki kíváncsi volt.

Forrás: www.queenklub.hu Forrás: www.queenklub.hu
Forrás: www.queenklub.hu Forrás: queenlive.ca
Forrás: www.queenklub.hu Forrás: queenlive.ca
Forrás: www.queenklub.hu Forrás: queenlive.ca
Forrás: queenlive.ca Forrás: queenlive.ca

A magyar filmgyártás és a Queen találkozása

A koncertről egész estés film is készült, a ’Live in Budapest’ (2012-ben, felújított verzióban újra adták a mozikban ’Hungarian Rhapsody’ címmel), amit Zsombolyai János rendezett. A készítők elképesztő tempót diktálva, a Népstadionos koncert után pár hónappal, 1986 decemberében mutatták be a koncertfilmet a Budapest Kongresszusi Központban. A filmben nem csak a koncertfelvételek szerepelnek, hanem az együttes Magyarországon eltöltött napjaiból is kapunk egy kis ízelítőt. Ilyen ikonikus pillanatok voltak például a dunai hajókázás, a szentendrei látogatás, vagy a gokartozásuk a Hungaroringen.

Freddie Mercury Solo - Hungarian Rhapsody

Forrás: queenlive.ca Forrás: queenlive.ca
Forrás: queenlive.ca Forrás: queenlive.ca

„Tavaszi szél vizet áraszt”

A Queen felejthetetlen élményt szerzett a közönségnek azon a júliusi vasárnap estén 1986-ban: "Under Pressure", "Love of My Life", "Bohemian Rhapsody" és még sorolhatnánk a dalokat, amiket maximális profizmussal és alázattal adtak elő a Népstadionban. Viszont van egy bizonyos dal, ami örökre beégett a magyar rajongók emlékezetébe és szívébe, és ez nem más, mint a híres magyar népdal a „Tavaszi szél vizet áraszt”, amit Freddie Mercury magyarul énekelt el a koncerten (időnként rápillantva a tenyerére, ahová a szöveget felírta magának). Érdekesség, hogy ez a népdalfeldolgozás ’bonus track’-ként a ’Live At Wembley Stadium, 2003’ című albumukra is felkerült.

Tavaszi Szel Vizet Araszt, Queen (Live In Budapest 1986)

Forrás: queenlive.ca Forrás: queenlive.ca
Forrás: queenlive.ca Forrás: queenlive.ca
Forrás: queenlive.ca Forrás: queenlive.ca

Forrás: queenlive.ca; queenklub.hu

Kép: queenlive.ca