Most szól:
Vezeti:
2019.07.30 Kedd . 19:03

„Kis pajtás kérlek, sose feledd el” - A legjobb dalok a barátságról a ’60-as évektől a 2010-es évekig

„Én ott leszek neked, amikor az eső ömleni kezd. Én ott leszek neked, ahogy korábban is ott voltam. Én ott leszek neked, mert te is ott vagy nekem.” – ez megvan, hogy melyik sorozat főcímdala volt? Barátság világnapja ide vagy oda, mindig jó, ha van az életünkben egy igaz barát, akire számíthatunk. A rock-tól a sorozatzenéken át a hip-hop műfajáig mindenkinek volt zenei mondandója a témával kapcsolatban, ezért összeállítottunk nektek 5+1 legjobb dalt, ami a barátságról szól!

1. The Rolling Stones - Waiting On A Friend

Előadó: The Rolling Stones

Album: Tattoo You

Kiadás éve: 1981.

Dalszerzők: Keith Richards / Mick Jagger

A legtöbb Stones’ daltól eltérve a ’Waiting On a Friend’ egy sokkal finomabb hangszerelésű dal, mint a többi. Amikor felbukkan az együttes neve, a hedonista élvezeteket hajszoló Jagger jut eszünkbe, itt viszont nem ez történik! A dal a barátságról szól, a szó szoros értelmében, eltekintve mindenféle teóriától és belemagyarázástól.

1993-ban Mick Jagger a következőket mondta a dal szövegéről:

„Az általam hozzáadott dalszöveg nagyon szelíd és szeretetteljes, a zenekar barátságáról szól. A videó ötletére is ez volt hatással – amikor forgattuk csak én voltam Keith-tel és vártuk a többieket.”

2. The Rembrandts- I'll be there for you

Előadó: The Rembrandts

Album: L.P.

Kiadás éve: 1995.

Dalszerzők: Michael Jay Skloff / David L Crane / Marta Fran Kauffman / Allee Willis / Philip Ronald Solem / Danny C Wilde

Gyermekkorodban semmi sem készített fel igazán arra, hogy milyen is az élet valójában. Ahogyan Charles Bukowski mondta: „Ez nem az én napom volt. Nem az én hetem. Nem az én hónapom. Nem az én évem. Nem az én életem. A francba!”. Ha ismerős a bevezető alapján a dalszöveg angol verziója, akkor tudhatod, hogy ez a méltán klasszikus Jóbarátok főcímdala. A dalszöveg a legtökéletesebben testesíti a felnőtté válás rögös útját, de egy biztos: a barátok így vagy úgy, de mindig ott lesznek, érted!

3. Wiz Khalifa - See You Again ft. Charlie Puth

Előadók: Wiz Khalifa, Ludacris

Közreműködő előadó: Charlie Puth

Album: Furious 7: Original Motion Picture Soundtrack

Kiadás éve: 2015.

Dalszerzők: Andrew Cedar / Justin Scott Franks / Charlie Otto Puth / Cameron Jibril Thomaz

A tragikus körülmények között, autóbalesetben meghalt Paul Walker emlékére készült a Halálos iramban 7. dalának főcímdala, ami őszintesége miatt garantáltan könnyeket csal a szemekbe. A dalszöveg ötlete állítólag abból a kérdésből indult ki, hogy mi lehetett Vin Diesel utolsó üzenete Paul Walkernek a baleset pillanatában? A döntés arra esett, hogy olyasmi lehetett volna, hogy „Mindent el fogok mondani, ha újra találkozunk”. Paul Walker és a Halálos iramban csapata közel 15 éve ismerték egymást, szinte egy család voltak.

4. Toy Story - You've got a friend in me - Randy Newman

Dalszerzők: Randy Newman

Kiadás éve: 1995.

Ki ne ismerné a híres animációs mesét, a Toy Story-t? A magyar nyelven is megjelent „Vár rád egy jó barát” című dalt eredetileg Randy Newman szerezte és énekelte. A dalszöveg kétféle kontextusban is értelmezhető: az akkor még gyerek Andyről és elválaszthatatlan játékáról, Woody-ról szól a mese legelején. Majd a záróképen képbe kerül Andy legújabb játéka, Buzz Lightyear, aki végül Woody-val köt életre szóló barátságot. Egy kis plusz infó, hogy a dal felbukkan a Toy Story 3. részében is.

5. Queen - You're My Best Friend

Előadó: Queen

Album: A Night at the Opera

Kiadás éve: 1975.

Dalszerző: John Richard Deacon

Igaz barát lehet gyermekkori barát, családtag, a szomszédunk vagy éppenséggel az a személy, akihez mélyebb érzelmi szálak fűznek. A dalszöveget John Deacon írta, aki több mint 30 éve házas volt. A lírai hangvételű dal egyfajta köszönet azoknak a személyeknek, akik valóban az életben is hű társunk. Történjen bármi, mindig lesz egy személy az életünkben, akit örökre szeretni fogunk és hálával tartozunk neki – legyen az a férjünk/feleségünk vagy csak az a személy, akit tényleg tiszta szívünkből szeretünk.

+1 Ben E King - Stand By Me

Előadó: Ben King

Album: Don't Play That Song!

Kiadás éve: 1962.

Dalszerzők: Ben King / Jerry Leiber / Mike Stoller

Ezt a dalt pedig csak itt hagyjuk azoknak, akik többet szeretnének a másiktól, mint barátságot! :)

Forrás: Genius

Lead: Getty Images