Most szól:
Vezeti:
2019.09.16 Hétfő . 20:32

„Csak még egy kérdés” – 92 éves lenne Peter Falk

Másik pályát szeretett volna választani, de végül színész lett. Egy kedves ismerős, akit a mai napig szívesen látunk, jelenjen meg bármelyik napszakban a TV képernyőjén. Ma lenne 92 éves Peter Falk.

A sors egy olyan szerepet osztott rá, amire mindig is vágyott. Eredetileg nem a színészi pályára készült, hanem CIA ügynöknek jelentkezett, de visszautasították. A filmes szakma végül meghálálta, ugyanis ötször nyerte el az Emmy-díjat és egyszer a Golden Globe-díjat, színész és filmrendező lett – és sokunk nagy kedvence. Sőt, az 1960-as évek elején kétszer is jelölték Oscar-díjra, két korábbi mozifilmje kapcsán.

Mégis van egy karakter, aki ha eszünkbe jut, olyan érzés tölt el minket, mintha egy régi nagyon kedves családtagunkra gondolnánk. A folyton szivarozó, kopott ballonkabátos nyomozóról van szó, aki a kis apró jelekből mindig összeteszi a megoldást – ha ez az elején még annyira nem is várható. Ha basset hound-ot látunk egyből „Columbo kutyája” jutott eszünkbe, ha pedig olyan személyről beszéltünk, akit „mindenki ismert, de senki sem látott”, az pedig egyértelműen olyan valaki lehetett, mint Columbo felesége.

Legyen szó bármelyik generációról, Columbo karaktere végig kísérte vagy a gyerekkorunkat/fiatalságunkat, vagy a felnőttéveket.

A Peter Falk által megformált karakter pedig ikonikus lett, olyannyira, hogy Budapesten szobrot is állítottak neki és kutyájának a Falk Miksa utcában.

Miért is szeretjük annyira Columbo-t? 3 idézet tőle, ami megmagyarázza:

„Ha visszajövök, és a kocsi még megvan, kapsz egy sütit. De ha ellopták, akkor is adok neked egyet, mert szeretlek.”

„A kíváncsiság rokonszenvet szül, az pedig olyasvalami, amit egy bajnok nem engedhet meg az ellenfelével szemben.”

„- A sakk a legnagyobb elmepróba.

- Úgy gondolja? Én mindig azt hittem, a nők.”

+1 videó, amit nem hagyhatunk ki :) :

Forrás: youtube, citatum

Lead: Getty Images