Most szól:
Vezeti:
2019.09.17 Kedd . 13:22

Lola kicsi konyhája - a 4. adás receptjei

Ha hétfő, akkor Lola kicsi konyhája, ha kedd, akkor pedig mutatjuk a recepteket, hogyan készült!

HÁZI SZÉLESMETÉLT TÉSZTA

HOZZÁVALÓK

• 300 g liszt: 200 g finomliszt és 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt

• 3 tojás

• 1-2 evőkanál olívaolaj

• só

• szükség esetén kevés hideg víz

GYÚRÁS

A tojásokat külön-külön felütjük. A liszteket kimérjük egy tálba, a közepébe a kezünkkel mélyedést csinálunk, megsózzuk. A mélyedésbe beleöntjük tojásokat, meglocsoljuk az olívaolajjal. Belülről kifelé haladva folyamatosan belegyúrjuk a lisztet a tojásos olajos keverékbe. Ha túl száraznak érezzük és nem tudjuk gyúrni, akkor kevés vizet adunk hozzá. Ha nagyjából összeállt a tészta, akkor gyúródeszkán még gyúrjuk 5 percig, hogy szép sima legyen.

NYÚJTÁS

A kész tésztát a nyújtáshoz ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A gépi nyújtást több menetben végezzük. Először 1-es (legvastagabb) fokozaton nyújtsuk ki kétszer a tésztát úgy, hogy az első nyújtás után hosszában összehajtjuk a kapott tésztalapot és átengedjük még egyszer a gépen. A kétszer nyújtott tésztákat egy lisztezett gyúródeszkára vagy tiszta abroszra terítjük és liszttel megszórjuk. Ha puha a tészta, akkor bővebben. A következő nyújtást 3-as (közepes) fokozaton végezzük, lisztezünk és még egyszer kinyújtjuk. Ezután már attól függően választunk fokozatot, hogy milyen vastagra szeretnénk a metélteket. Mi 6-os (legvékonyabb) fokozaton nyújtottunk utoljára.

VÁGÁS

A kinyújtott tésztákat hagyjuk szikkadni kb. 20 percet. Ez azért fontos, mert a túl puha tészta vágás közben könnyen összeragad. Ha nincs időnk várni, hogy kicsit megszáradjon, akkor a vágásnál bővebben lisztezzük. A kinyújtott tésztákat a vágáshoz bőségesen lisztezve, a lisztet egyenletesen rásimítva rétegezzük, 5-6 lapot tegyünk egymásra. Ezután vágjuk félbe keresztben és tegyük egymásra a lapokat. Végül keresztben fél centis csíkokra vágjuk a tésztalapokat. A felszelt tésztát kézzel összekócoljuk, vagyis szétszedjük a rétegeket. Félresöpörjük a gyúródeszkán, hogy legyen helyünk felvágni a következő adagot, így haladunk, míg az összes tésztát fel nem vágjuk.

FŐZÉS

Egy nagy lábosban bőséges mennyiségű vizet forralunk, sózzuk. Amikor lobogva forr, beleöntjük a felszelt tésztát, megkeverjük és mikor 1-2 perc múlva újra felforr (ne lepődjünk meg, nagyon habzik), leszűrjük. A tésztavízből feltétlen hagyjunk egy bögrével, mivel a legtöbb tésztaszószhoz jól jön sűrítésnek!

2

PARADICSOMOS TONHALAS TÉSZTA

HOZZÁVALÓK

• 2 olajos tonhal konzerv

• 1 vöröshagyma

• 4 gerezd fokhagyma

• 500 g paradicsompüré

• só

• bors

• bazsalikom

• 1 dl tejszín

ELKÉSZÍTÉS

• A halkonzervek olaját egy serpenyőbe öntjük és megdinszteljük rajta a megtisztított, apróra vágott hagymát, majd levéve a tűzről, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát is.

• Rádobjuk a tonhalat, majd összekeverve a fokhagymás hagymával, 1-2 percig pirítjuk.

• Most már mehet bele a paradicsompüré, a só, a bors és a bazsalikom is.

• Hozzáöntjük a tejszínt is.

• Időnként megkeverve szósz sűrűségűre főzzük az egészet.

1

NARANCSOS-MASCARPONÉS POHÁRDESSZERT

HOZZÁVALÓK

• 6 db zabkeksz

• 1 ek. vaj

• 1 narancs reszelt héja

• 25 dkg mascarpone

• 3 dkg eritrit

• 2 dl tejszín

A NARANCSZSELÉHEZ

• 2 narancs leve (kb. 2 dl)

• 2 tk. eritrit

• 2 tk. étkezési keményítő

A TETEJÉRE

• 1 db zabkeksz összemorzsolva

ELKÉSZÍTÉS

• A zabkekszet morzsoljuk bele egy tálba és forgassuk össze egy evőkanál felolvasztott vajjal.

• Készítsük el a krémet, amihez felverjük a tejszínt, majd hozzáadjuk a mascarponét, az eritritet és egy narancs reszelt héját.

• Ezután a narancsok kifacsart levét és egy kevés eritritet (ha jó édes a narancs, el is hagyható) felmelegítünk és hozzáadjuk a kevés hideg vízzel elkevert étkezési keményítőt.

• Amíg hűl a narancszselé, előkészítjük a poharakat, majd összeállítjuk a desszertet.

• A poharak aljára egy kevés krémet teszünk, rászórjuk a kekszmorzsát, rákanalazzuk a még folyós narancszselét (itt várunk egy kicsit, amíg megszilárdul) majd folytatjuk tovább a mascarponés krémmel és végül a tetejét megszórjuk összemorzsolt zabkeksszel.

• Tegyük hűtőbe tálalásig.

4

Jó étvágyat és sok sikert az elkészítéshez! Ha nem vagytok biztosak abban, hogy mit hogyan is kell pontosan csinálni, itt a negyedik adás videója, ami biztosan segíteni fog majd!