Most szól:
Vezeti:
×
2019.09.29 Vasárnap . 18:53

Petőfi Rock: Nagy Feró 10 kedvenc magyar rockzenéje

Visszatért a Petőfi rádió mikrofonja mögé az egykor a Garázs című műsorban hallható Nagy Feró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere. Vasárnap esténként jelentkező új műsorában, a Petőfi Rockban a legismertebb magyar rockzenéket játssza, régieket és újabbakat vegyesen. Most a 10 személyes kedvencét mutatja meg nektek, és mesél is róluk: íme Nagy Feró toplistája!

Omega: Petróleumlámpa (1969)

„Amikor egészen fiatal voltam még, rendszeresen jártam Omegára, és nekem azóta is az egyik kedvenc zenekarom. Nagyon szeretem Kóbor Janit, és úgy gondolom, hogy az Omega volt az első igazi rockzenekar Magyarországon! Nekem ők voltak a rosszfiúk, az Illés meg a jófiúk.”

Piramis: Kóbor angyal (1979)

„Azért fontos számomra a Piramis, mert ők voltak az első olyan zenekar Magyarországon, akiknél torzítós gitár szólt. Abban az időben ez hatalmas dolognak számított, mert ha bement az ember a rádióba és csinált egy rádiófelvételt, akkor azt vagy kivették belőle, vagy ha benne maradhatott, akkor nagyon hátul szólt, alig lehetett hallani. Ők nyitották meg tehát az utat. Korszakalkotó zenekar volt, és a mai napig is tiszteletre méltó a munkásságuk.”

Ős-Bikini: Gyerekmese (1983)

„Ez egy kicsit ellentmondásos, mert ebben a dalban erőteljesen benne vagyok. Azért szeretem, mert úgy gondolom, hogy ez egy előremutató dal. Ami azt jelenti, hogy nem tud kimenni a divatból, ez még most is újat mutat. Aki nem hallotta soha, az először is ledöbben. A zenéjén döbben le, mert az horrorisztikus, és ehhez a horrorisztikus zenéhez van egy szöveg a meséről. Nagyon szeretem, amikor egy zene az érzéseimmel játszik és pimaszul belemegy a pszichémbe, és ez szerintem ilyen.”

Pokolgép: Ítélet helyett (1987)

„A Pokolgépet 1983-84 körül ismertem meg, nagyjából akkor, amikor indultak. Addig igazi heavy metal Magyarországon nem volt, és amikor meghallottam őket, felcsillant a szemem, hogy ’na, végre hallom, hogy mi is az a heavy metal’, mert addig ugye csak külföldieket ismertünk. Meg is kerestem őket, hogy szívesen beszállnék, mint szövegíró, zeneszerző, és ők nagy örömmel fogadták az ötletemet. Ezt a dalt együtt írtuk, és nekem mindig szívbemarkoló hallgatni. Hiába telt el a megjelenése óta több mint 30 év, szerintem nem kopott meg a dal, nem véletlen, hogy feldolgozta Majka is.”

Tankcsapda: Mennyország tourist (1999)

„Nem igazán szeretnék egy dalt kiemelni a Tankcsapdától, de ha nagyon muszáj, akkor legyen a Mennyország tourist. Szerintem a Tankcsapda-dalok több mint a fele zseniálisan van kitalálva, ami meg nem, azt elviszi Lukács Laci szövegvilága. Szerintem a Tankcsapda a 21. század Beatricéje, nagyon szeretem őket!”

Magna Cum Laude: Mid nem voltam még neked (2011)

„A Magnát nehéz beszuszakolni a rockzenébe, mert szerintem ők egyszerűen jól zenélnek és a rockzene nem csak arról szól, hogy most torzít-e a gitár, vagy sem. Misiék nagyon jó barátaim, és nemrég felkértek, hogy az egyik dalukat alakítsuk át a Beatrice-vel a mi szájízünk szerint. Ezekből a feldolgozásokból csináltak aztán egy lemezt, és én akkor egyből a ’Mid nem voltam még neked’ című dalukat választottam. Ez egy elég kemény rockos dal, fantasztikus szövegvilággal! Igazság szerint én kevés szövegíróról szoktam dicsérő szavakat mondani, de nekik iszonyú szerencséjük van, hogy Kara Misa írja a szövegeket! És biztos elfogult vagyok, de szerintem Mező Misi a legjobb énekes Magyarországon, imádom a hangját!”

Ossián: Régi láng (2016)

„Az Ossian számomra sokáig egy egyszerű heavy metal zenekar volt, nem igazán fogott meg. Aztán amikor meghallottam a Régi lángot, ez megváltozott. Az a jó bennük, hogy nagyon eltalálják a zene és a szöveg egységét: ez a rockzenében nagyon fontos, mert ez már nem divat. Mondok egy példát is: valaki énekel a halálról, ír alá egy vidám dalt, és akkor ez engem összezavar. De az Ossiánnál ez valahogy nagyon el van találva, nincs benne semmi rock-közhely, hála az égnek!”

Rómeó Vérzik: Ébresztő (2016)

„Ez egy tipikus sláger-rockzene, és a sláger itt nem azt jelenti, hogy puha. Nem, épp ellenkezőleg, hihetetlenül kemény a nóta, és a szövegvilága is zseniális, engem nagyon megfog! Teljesen klasszikus a felépítése: verze, bridge, refrén, és ezt nagyon értékelem, amikor valaki tiszteletben tartja a rockzene hagyományait. Ajánlom mindenkinek!”

AWS: Viszlát nyár (2018)

„Nehéz helyzetben vagyok az AWS-sel, mert megint csak a barátaimról beszélek. Szerintem ők képviselik a modern, 21. századi rockzenét! Ebben a műfajban ugye 12 hangból már mindent lejátszottunk, nincs új a nap alatt, és én nagyon bírom, amikor meghallok egy dalt, és nem tudom, hogy mi fog történni benne, tehát, hogy nem kiszámítható. Ők az új nemzedék, és nagyon drukkolok nekik, hogy 20-30 év múlva is emlékezzünk rájuk!”

Kowalsky meg a Vega: Rendíthetetlen (2019)

„Összefutottunk már többször is fesztiválokon, és én általában odaszaladok megnézni, hogy mit csinálnak ezek a szemtelen, pimasz fiatalok, haha! És amikor láttam őket a színpadon, és megszólalt ez a daluk, akkor elkapott egyfajta vágyódás. Nem irigység, nem… hanem egy ilyen nosztalgiaérzés, hogy ’de jó, valamikor én is ilyen voltam’! Nagyon szeretem bennük, ahogy a 21. századi rockzenét megragadják.”