Most szól:
Vezeti:
2019.10.02. Szerda 13:56

Fotók, amiket mindenki ismer – 70 éves Annie Leibovitz

Fotós karrierje a Rolling Stones-szal kezdődött, John Lennont pedig az utolsó percig kísérte. A kamera másik oldalán, a hírességek fotósa: a 70 éves Annie Leibovitz.

A kezdetek - Rolling Stone

Művészeti iskolába járt és festészetet tanult, azonban hamar rájött, hogy az igazi szerelem számára a fotózás. 1970-ben mindössze 21 éves volt, mikor fotósnak jelentkezett a Rolling Stone magazinhoz. Jann Wenner az akkori szerkesztő meglátta Leibovitzban a tehetséget, ezért munkát ajánlott neki a magazinnál. 2 év múlva, az akkor még csak 23 éves Annie kimagasló munkája miatt előléptetésben részesült – ő volt az első nő, aki vezető fotográfusként dolgozhatott a lapnál.

A későbbiekben lehetősége volt a Rolling Stones együttest elkísérni az 1975-ös turnéjukra.

Többek között olyan ikonikus címlapfotó köszönhető neki, mint a Rolling Stone magazin 1980-as címlapja, ahol Yoko Ono és John Lennon látható. Ez volt az utolsó profi fotó, amit a zenészről készítettek – a fotó december 8-án reggel készült (nem sokkal azelőtt, hogy egy őrült rajongója lelőtte), így az elkészült címlapot Lennon már nem láthatta.

Fotó: Getty Images

Vanity Fair és Vogue

Leibovitz körülbelül 13 évet dolgozott a Rolling Stone magazinnak, majd jöttek a további lehetőségek: a Vanity Fairnél és a Vogue-nál is bizonyíthatott, ezzel kilépve a rock-fotós státuszból. Az egyik leghíresebb fotóját a várandós Demi Moore-ról készítette a Vanity Fairnél.

Fotó: Getty Images

Tom Cruise és Katie Holmes kislányáról, Suriról ő készítette az első hivatalosan közölt fotókat 2006-ban, amely a Vanity Fair címlapján jelent meg.

Fotó: Pinterest, Vanity Fair

A Vogue magazinnál 2019 nyarán ő készítette a fotót Ariana Grande-ről, aki édesanyjával és nagymamájával látható a képen.

  

Olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Sylvester Stallone, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Scarlett Johansson, Whoppi Goldberg, Amy Schumer, Cate Blanchett és még sorolhatnánk.

Fotó: Annie Leibovitz: Leonardo DiCaprio © Annie Leibovitz
Fotó: Annie Leibovitz: Meryl Streep © Annie Leibovitz

Forrás: Biography - Annie Leibovitz, Diaryofamadinvalid, Pinterest, Instagram, Wikipedia

Lead: Getty Images