Most szól:
Vezeti:
2019.10.08 Kedd . 11:31

Lola kicsi konyhája - a 7. adás receptjei

Ha hétfő, akkor Lola kicsi konyhája, ha kedd, akkor pedig mutatjuk a recepteket, hogyan készült!

FOKHAGYMAKRÉMLEVES CIPÓBAN

HOZZÁVALÓK

• 4 db cipó

• 25 dkg reszelhető sajt

• 3 fej fokhagyma

• 1 csipet só

• 1 mk ételízesítő (ízlés szerint lehet több-kevesebb)

• 0,5 l főzőtejszín

• kb. 1 dl víz

• 1 ek margarin

• petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

• A megpucolt fokhagymagerezdeket vágjuk apróra, a felforrósított margarinban forgassuk át, majd fűszerezzük, és öntsük fel kb. 1 dl vízzel (annyi vízzel, hogy éppen ellepje).

• Amikor puhák a hagymák, botmixerrel pépesítsük, majd forraljuk össze a tejszínnel. Vigyázzunk, mert könnyen kifut.

• Ha felforrt, akkor szórjuk meg ízlés szerint petrezselyemmel.

• Közben a cipóknak félig vágjuk le a tetejét, hogy „kinyitható” legyen.

• Szedjük ki a kenyérbelsőt (ez jó lesz pl. fasírtba, aminek a receptjét megtaláljátok a blogomon), és szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.

• Előmelegített sütőben kb. 180 °C-on süssük át addig, míg a tetején a sajt szép barna nem lesz.

• Így el is készült a tányérunk, melyben a levest reszelt sajttal megszórva szervírozzuk. Jó étvágyat hozzá!

TÖLTÖTT CUKKINI

HOZZÁVALÓK

• 1 nagy db cukkini

• 1 közepes db vöröshagyma

• 2 gerezd fokhagyma

• 0.5 kg darált sertéshús

• 500 ml paradicsomlé

• 200 ml habtejszín

• 2 közepes db paradicsom

• 10 dkg trappista sajt

• 1 csokor petrezselyem

• ízlés szerint: só, bors, fahéj, oregánó és bazsalikom

• 4 ek napraforgó olaj

• 1 teáskanál cukor

ELKÉSZÍTÉS

• A cukkiniket megmossuk, kettévágjuk, közepüket kanállal kiszedjük. Kicsit besózzuk, és állni hagyjuk.

• A vöröshagymát apróra vágjuk, és olajon megdinszteljük. Mikor megpuhult, beletesszük a szeletekre vágott fokhagymát. Ezt is kicsit hagyjuk, majd beletesszük a darált húst. Fehéredésig pirítjuk. Közben összekeverjük a paradicsomlé kb. felét, sót, borsot, fahéjat és aprított petrezselyemzöldet, pici cukrot, amit aztán ráöntünk a darált húsra, és puhára pároljuk takarék lángon.

• Míg a hús puhul, összekeverjük a tejszínt a paradicsomlé másik felével, sózzuk, borsozzuk, oregánót és bazsalikomot teszünk bele, valamint pici vizet.

• Mikor kész a hús, egy hőálló tál aljára öntünk pici olajat, beletesszük a cukkiniket, amikből előzőleg kiöntöttük a levet, a mélyedésekbe beletesszük a ragut, rákarikázzuk a paradicsomot, sajtot rászeleteljük. Aláöntjük a tejszínes-paradicsomos keveréket. Előmelegített sütőben alufólia alatt kb. 200 fokon sütjük (közben ellenőrizni kell, és ha szükséges, feljebb is lehet venni a hőmérsékletet), miután a cukkinik puhák lettek, rápirítjuk a sajtot.

GLUTÉN- ÉS LAKTÓZMENTES PALACSINTA

HOZZÁVALÓK

• 20 dkg zöldbanán liszt

• 5 db tojás

• 1 csipet só

• 6 dl kókusztej

• 5 ek cukor

• 1 ek kókuszolaj (sütéshez)

ELKÉSZÍTÉS

• Az összes hozzávalót egy magasabb falú keverőtálban kézi mixer segítségével elvegyítjük, hogy ne legyen csomós, és pár percet állni hagyjuk.

• Palacsintasütőben kevés kókuszolajat forrósítunk, és a szokásos módon kisütjük a palacsintákat.

• Cukormentes szamócadzsemmel tálaltam.