Most szól:
Vezeti:
2019.10.14 Hétfő . 16:40

„Van egy álmom…” – 10 inspiráló mondat a valaha volt legfiatalabb Nobel-békedíjastól

55 éve annak, hogy Martin Luther King, Jr. 35 éves korában megkapta a Nobel-békedíjat. Polgárjogi aktivistaként és íróként is tevékenykedett az Amerikai Egyesült Államokban – üzenete azonban szerte a világban elterjedt. A „Van egy álmom…” szónoklatát szinte mindenki ismeri, azonban a többi nyilatkozatára is érdemes odafigyelni. Összegyűjtöttünk 10 mondatot tőle, amiket érdemes elolvasni!

1964. október 14-én Nobel-békedíjat kapott Martin Luther King, Jr. – azonban a „Van egy álmom…” előtt és után is keményen dolgozott, elvei mellett kiállt és hirdette őket.

1. Csak amikor elég sötét van, látod meg a csillagokat.

2. Amikor mindennek vége, akkor nem az ellenfeleink szavára, hanem a barátaink némaságára fogunk emlékezni.

3. Hittel tedd meg az első lépést! Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot.

4. Ha egy embernek utcaseprő a munkája, akkor úgy seperjen utakat, ahogy Michelangelo festett, ahogy Beethoven komponált, vagy ahogy Shakespeare írt verseket. Olyan jól seperje az utakat, hogy a mennynek és a földnek minden lakója megálljon egy percre, s azt mondja, ím, itt élt egy nagyszerű utcaseprő, aki jól végezte a munkáját.

Megtanulhatjuk tőle, hogy sosem szabad feladni, ha van egy célunk/álmunk dolgozni kell érte. Vezetőként is érték támadások, ám sosem adta fel céljait. Kiállt az erőszakmentes ellenállás mellett – több, mint 200 szónoklatot tartott csak az 1957-es évet követően.

5. Nem az a férfi mércéje, ahogyan kellemes és kényelmes percekben viselkedik, hanem az, hogyan állja meg a helyét vitákban, és hogyan oldja meg a kényes helyzeteket.

6. Nincs nagyobb erő a szeretetnél. Legyőzi a gyűlöletet, mint a fény az éjszakát.

7. Ha egy ember semmit sem talál, amiért meg tudna halni, akkor élnie sem érdemes.

King (aki, mint édesapja, ő maga is lelkész volt) az erőszakmentes ellenállásban rejlő erőt Mahatma Ghanditól látta. Mozgalmait a későbbiekben egyre nagyobb médiafigyelem is kísérte.

8. Aki elfogadja a rosszat és nem tesz ellene semmit, az ugyanúgy részt vesz benne, mint az, aki segít elkövetni.

9. Hajlamosak vagyunk a sikert jövedelmünk vagy autónk nagyságával meghatározni, nem pedig segítőkészségünk fokával vagy emberségünk érettségével.

10. A megbocsátás nem egyszeri cselekedet, hanem egy magatartásforma.

Forrás: citatum.hu, Wikipedia

Lead: Getty Images