Most szól:
Vezeti:
2019.10.18 Péntek . 11:50

Kobramentésen Gönczi Miklós, a magyar Steve Irwin

Az Egyenlítő közelében egy indonéz-szigeteki rezervátumban dolgozik, ahol fő feladata, hogy a legveszélyesebb és veszélyeztetettebb vadállatokat befogja, majd visszajuttassa a vadonba. Több mint 20 éves szakmai tapasztalat áll mögötte, naponta találkozik és barátkozik kobrákkal, krokodílokkal, varánuszokkal, majmokkal. De ki is Gönczi Miklós? Skype-on sikerült felvenni vele a kapcsolatot.

"Jelenleg királykobrák után "futkosom" Malájziában. Ugyanis eléggé veszélyeztetettek, hiszen az emberek félnek tőlük és ha tehetik megölik őket. Ezen segítünk úgy, hogy befogjuk és biztonságos helyre szállítjuk őket" - mondja Gönczi Miklós, becenevén Nico, aki úgy tűnik jól ért az állatok nyelvén, hiszen a legveszélyesebb kígyók is békén hagyják, sőt engedelmeskednek neki.

"Pont tegnap este tojt mellettem egy óriasi tengeri teknős. Rajtam kívül kevesen látnak ilyet." - mondja Miklós az előzetes beszélgetésben, miközben szervezzük a Spkye interjút az M2 Petőfi TV esti magazinja számára. "Általában kobrákhoz megyünk, illetve azokat mentjük, mivel ők a legveszélyesebb állatok itt és a mentésükkel elkerülhetők az esetleges balesetek. Ráadásul az Ő sorsukat is jobbá tehetjük, nem ölik meg őket. "

 

"Magamtól kezdtem menteni őket, belső indíttatást éreztem, hogy segítsek az állatokon. Idővel egyre nagyobb tapasztalatot szereztem és ez még közelebb hozott hozzájuk. Van amikor hívnak, van amikor véletlenszerűen találok rá egy állatra, például amikor motoroztam .s az út közepén sütkérezett egy mérgeskívó, a biztos elgázolásnak kitéve. Megálltam, felvettem és jó pár kilométert motoroztam vele a kezembe, mire hazaértünk."

 

Egyébként bárki tudja ezt csinálni, semmi extra nincs ebben. Csak aki nem ért hozzá az hamar belehalhat. A mérgeskígyók könnyedén végeznek egy emberrel, aki fél és nem érti őket az jobb ha nem foglalkozik velük. Ehhez tényleg "őrültek" kellenek, aki tisztában van a helyzet komolyságával." - mondja Miklós, akinek egyébként egy szanszkrit Buddha idézet van a mellkasára írva, miszerint “ Minden levegővétel egy ajándék”. Majd hozzáteszi, hogy egy marást elszenvedni egy lakatlan szigeten, vagy messze egy városi kórháztól, az a biztos halált jelenti. Ahogy Ő fogalmaz, ez benne van a pakliban.

Voltak húzós helyzetei, amikor 600km-re Nyugat-Borneo közepén, éjszaka meglátott egy kígyót. Azonnal leugrott a motorról, mert ahogy mondja, ilyenkor nem tudja kontrolálni magát. Barátnőjét megkérte, hogy világítson a motor lámpájával a vaksötétben, hiszen ha nem lát, akkor könnyen baj lehet. De a lámpa véletlen kikapcsolt és a kezében tartott és addig nyugodt kígyó hirtelen belemart a kezébe. Egy rendkívül veszélyes idegméreggel ölő kígyó volt, de szerencsére még elég kicsi volt ahhoz, hogy csak a keze zsibbadt le a válláig. "Azon az éjjel felkészültem a halálra, de szerencsére reggelre kutya bajom sem volt." Erre az életmódra születni kell, bár kell a tanulás, a tapasztalat és erre az állatok válaszolnak is. Megérzik milyen állapotban vagy. Szóval "idegbetegeknek" nem ajánlom ezt a munkát. Én nem félek semmitől, főleg nem az állatoktól, imádom őket, ez az életem.

M2 Petőfi TV  Én vagyok itt című műsora 21.05-kor.