Most szól:
Vezeti:
2019.10.19. Szombat 16:13

Az Aconcagua csúcsra tör Female Yeti

Zsuzsi a nevem, de szeretem, ha Yetinek hívnak – mondja a hegymászó-blogger, a Himalája szerelmese. De nem csak a Himalájáé! Most az Aconagua (Argentina) meghódítására készül. A 6962 m magas andoki csúcs a világ legmagasabb nem-ázsiai hegye. Egyébként több, mint 40 országban járt már egyedül, hátizsákkal. Female Yeti a kalandjairól mesélt Koltay Annának és azt is elárulta, hogy miért pont a Yeti nevet választotta.

Zsuzsi dolgozott bébiszitterként, volt üzemelési koordinátor a BBC-nél, de most hátizsákkal járja a világot és a hegymászásról blogol.  Ő Female Yeti. A  története akkor kezdődött, amikor úgy döntött, hogy 18 ezer Ft-tal a zsebében szerencsét próbál Angliában. Takarított, bébiszitterkedett és egyszercsak bekerült a BBC körforgásába, ahol egész magasra ívelt a karrierje. Izgalmas munka, barátok, sok utazás, jó kereset. Aztán jöttek a változások a munkahelyén, több barátját is leépítették és már ő sem érezte olyan jól magát. Akkor kezdett el gondolkodni, hogy milyen rutinosan, egy mókuskerékben, az elvárásoknak megfelelően éli az életét és közben már nem boldog. Gondolt egy nagyot és gondos előkészületek után pénzzé tette mindenét és úgy döntött, ott hagy csapot-papot és szabad lesz. 2015-ben három hónapos vízummal megvette a Nepálba szóló jegyét és 20 kg-os hátizsákjával nekivágott a nagyvilágnak.

Aztán egymást követték az utazások: Nepál, Dél-Kelet Ázsia, Észak-Amerika, Andok, Patagónia

 

Most a tervek szerint Amerika legmagasabb pontján tölti majd a karácsonyt, a Cerro Aconcagua a déli, nyugati félteke és Amerika legmagasabb csúcsa Argentínában helyezkedik el, 6961 méter magas.

Yeti elmesélte, hogy itt nagyon komolyan veszik a hegy tisztaságát és az úton végig magával kell vinni majd saját szemetét is, különben megbüntetik.  Onnan Patagóniába visz újra az útja, ahol már végig nomádolt négy hónapot korábban.  Addig is lelkileg és fizikailag próbál erősödni az útra, amire ismét saját maga intéz mindent. Az utazás azért nem olyan rózsaszín sétagalopp, ahogy sokan gondolják, akiket a kíváncsiság hajt. Az út fárasztó és megterhelő, ezért fel is adott egy hirdetést, amelyben útitársakat keres. A nehézségek eltörpülnek a pozitív élmények mellett, mert  az emberektől  Yeti annyi jót és szeretetet kapott, hogy egy regényt tudna írni a jó élményekről  és csak pár oldalt a rosszról.

Yeti a kalandjairól blogok és ha épp nincs úton,  előadásokat tart, túrautakat szervez, tanácsokat ad, online  vagy épp kétkezi takarítással gyűjt pénzt a következő kihívásra. Fontosnak tartja, hogy az ember semmilyen munkát se gondoljon alacsony szintűnek. Mindenkit arra bíztat, hogy legyen bátor, mert ha a bátorság megvan  és az ember belevág, akkor mindig jönnek lehetőségek és minden megoldódik. Őt a sors mindig úgy sodorta, hogy legyen újabb és újabb lehetősége, hogy  azt csinálhassa, amit szeret. Többször hangsúlyozta, hogy szabadabban is lehet élni, nem a pénz és a karrier körül forog minden.