Most szól:
Vezeti:
2019.10.19 Szombat . 18:00

Laktató őszi finomságok - a Petőfi rádió műsorvezetőinek ajánlásával

Ha ősz, akkor sütőtök: ez a jellegzetes őszi csemege még a legborúsabb napot is feldobhatja és sütve, levesként, vagy akár édességként elkészítve is tökéletes kiegészítője lehet egy bekuckózós estének. A sütőtök mellett persze akad még néhány laktató őszi finomság, ezekről mesélnek most műsorvezetőink. És még az is lehet, hogy kedvet kaptok, hogy valamelyiket elkészítsétek, vagy épp ihletet a mai vacsorához! ;)

Sipos Dávid Günther, Hétvégén eszembe jutottál

Forrás: Pexels

„Nálam az ősz slágere egyértelműen a sütőtökkrémleves! Bár gyerekkorom óta nem nagyon ettem sütőtököt, az idei ősz visszahozta ezt a most már remeknek tartott zöldséget az étlapomra. A levest nagyon egyszerű elkészíteni és valami elképesztően finom! Tényleg egyszerű, még én is meg tudom csinálni nagyobb baleset nélkül! :) A sütőben megsütöm a felkockázott sütőtököt, egy egyszerű kézimixerrel pürésítem, kókusztejjel és narancslével összekeverem, aztán irány egy nagy fazék és már rotyoghat is. Hagyma, fokhagyma, szerecsendió - ezek az alapok, de mivel imádom az indiai ízeket, egy kis garam masalával és kardamommal szoktam feldobni, és teszek még bele egy egészen kis chilit is. Persze elmaradhatatlan hozzá a tökmag, pirítva, pici balzsamecet rá, és nemcsak a gyomrunkat, hanem a szemünket is gyönyörködteti. Egyszerűen imádom!”

Majoros Rita, Petőfi összes

Forrás: Pexels

„Egész évben szeretem az édesburgonyát, de ilyenkor ősszel a leginkább! Ha sütök krumplit és marad egy kevés, az sem megy kárba, mert leturmixolom és mogyoróvajjal, egy kis csokival, kakaóval, liszttel összekeverem, és sütök belőle egy isteni ragacsos brownie-t, ami mellé egy óriási bögre tea passzol!”

Bikfalvi Tamás, Talpra magyar

Forrás: Pexels

„A kedvenc őszi ételem a zellerkrémleves! Könnyű, ízletes, tele van vitaminnal és kellemesen laktató is. Arról nem is beszélve, hogy csak ezt a krémlevest tudom elkészíteni...;) Pirított bacon és kruton illik hozzá a legjobban!”

Péczeli Dóri, Hétvége Petőfivel

Forrás: Kiwi & Bean

„A bekuckózós őszi napokon szívesen csinálok indiai dahl-t, ami elvileg vöröslencse-leves, én inkább hígabb főzeléknek nevezném. Amellett, hogy isteni finom és szerintem a hagyományos lencsével szemben kevésbé megterhelő a gyomornak, nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető! A vöröslencse mellett vöröshagyma, fokhagyma kell hozzá, meg víz és sok-sok fűszer: curry, kurkuma, gyömbérpor (vagy friss gyömbér), őrölt kömény, babérlevél, só, bors. A vöröshagymát megfuttatjuk egy kis olajon, jöhet rá a szintén apróra vágott fokhagyma, majd a babérlevél kivételével a fűszerek… kicsit meg kell pirítani, hogy felszabaduljanak az aromák. Aztán jöhet a főszereplő, az előzőekben jól átmosott vöröslencse, amit felöntünk vízzel, beletesszük a babérleveleket és az egészet kis lángon készre főzzük, nagyjából 20 perc alatt. Ínyencek egy kis chilit is tehetnek bele… szenzációs étel, nagyon ajánlom!”

Iller Bálint, Eszembe jutottál

Forrás: Pexels

„Az (egyik) legkedvesebb őszi-téli ételem a sütőtök, sütve! Hogy mennyire nagy rajongója vagyok már kicsi gyermekkorom óta, azt jól példázza az a családi legenda, miszerint egyszer még nagyon kicsi fiúcskaként olyan sok sült tököt sikerült elpusztítanom, hogy besárgult tőle a szemöldököm! :) Mostanában ez nem fordult elő, de még mindig nagy tökpusztító vagyok. Először még anyukám és nagymamám sütötte nekem az úri tököt, ami kívül szürke, belül narancs színű. Aztán jött az orange, a körte alakú, kívül-belül narancs színű, majd az utóbbi években rákaptam a japán tökre, aminek nagy előnye, hogy rendesen átsütve még a héja is ehető. Mostanában leginkább ezt, vagy ha épp ilyet nem tudok venni, akkor a nagydobosi szürkét választom. Mindkettő remek simán sütve is, de fűszeresen is próbáljátok ki!”

Meggyesi Gábor, Rontom bontom

Forrás: Pexels

„A többiekkel ellentétben én nem vagyok nagy sütőtökös, ritkán eszem. Mostanában a gesztenyés sütikre kattantam rá, pedig régen messziről kerültem mindent, ami gesztenyéből készült... lehet, hogy egyszer a sütőtököt is megszeretem? :)”

Szilágyi Zsolt, Egész úton hazafelé

Forrás: Pexels

„Az én kedvencem ősszel egyértelműen a sült gesztenye! Még nem próbáltam gesztenyét sütni, ezt inkább rábízom a profikra, de az biztos, hogy nagyon szeretem! És ha már hideg esték, egy jó forralt bor bármikor jöhet! Azt mindig én csinálom: fahéj, narancs, szegfűszeg és egy kis cukor hozzáadásával! Én a vörösboros verziót szeretem, a fehér inkább nyáron csúszik! :)”