Most szól:
Vezeti:
2019.10.21 Hétfő . 20:23

Igen. Két óra alatt megy a maraton, de mi jön ezután?

Sokak szerint csak a holdraszállással vagy a Mount Everest első megmászásával lehet összehasonlítani azt a teljesítményt, ami a napokban született a bécsi maratonon. Az Én vagyok itt! című műsor mai vendégei Faludi Viktóra sportpszichológus és Józsa Gábor olimpikon, hosszútávfutó.

Sikerült a lehetetlen – 2 órán belül teljesítette a maratoni távot a kenyai futó, Eliud Kipchoge. Ugyan ez nem jegyezhető hitelesített rekordként, mégis többen úgy gondolják, hogy ez a teljesítmény valaminek az előfutára.

Ahogy  1:59:40-es idővel leküldötte a legendás távot elindultak a találgatások és a támadások, hogy ez nem is olyan nagy teljesítmény, mert jobbak voltak a körülmények és mindezt egy hiperszuper cipőnek köszönheti.

 

View this post on Instagram

The greatest feeling.

A post shared by Eliud Kipchoge - EGH🇰🇪 (@kipchogeeliud) on

 

Eliud Kipchoge másodszor próbálta meg lefutni két órán belül a maratont és sikerült!   Kipchoge  kiskora óta a futás megszállottja, iskolába is mindig futva érkezett, igaz, akkor támadások sem érhették volna, mert nemhogy csúcscipője nem volt, de bizony még lábbelije se nagyon. Mezítláb szaladt az iskoláig. Támadások ide, támadások oda, de ne szaladjunk el amellett, hogy évek óta ott van a világ élvonalában. Középtávfutóként világbajnokságot nyert. Élete első maratonján 2013-ban versenyrekorddal győzött. Azóta rengetegszer állt a dobogó legfelső fokán  és a maratonfutás világcsúcsát is ő döntötte meg Berlinben, 2:01.39-es idővel.

Sokan azt mondják, hogy ma már a maraton semmi másról nem szól, mint a cipőgyártók versenyéről a cipők ugrásszerű  technológiai változásainak köszönhetően. Steve Magness, a Houston Egyetemen dolgozó futóedző és szakíró még azt is megpendítette, hogy lehet be kellene tiltani ezeket a cipőket. A futással elég sokat foglalkozó sporttudós, Ross Tucker szerint a cipő olyan, mintha  egy  1-1,5 százalékos lejtőn futnának benne. Vannak, akik szerint egy ilyen furcsa sarokformával bíró, magas talpú cipő titka  a talpába épített karbonlemez és ezzel több százalékos teljesítmény-javulás érhető el.

Ezzel szemben például Jenkei Péter , az idei maraton futó országos bajnok, aki szintén Nike Vaporfly cipőben fut, nem gondolná, hogy a két órán belüli teljesítmény a cipőnek lenne köszönhető.

A magyar maratoni csúcstartó Szűcs Csaba, aki  1993-ban, a  Párizs Maratonon 2:12:10 idővel ért célba. Akkor edzésnaplója zárásaként csak annyit írt, hogy jó idő volt. Hogy Bécsben is a jó időn múlt-e Kipchoge világcsúcsa és valóban ilyen sarkalatos pont-e a cipő? –  a ma esti adásunkból hamarosan kiderül.  Műsorvezetőink Faludi Viktória sportpszichológust kérdezik arról, hogy hogyan  lehet ilyen emberfeletti teljesítményt lefutni és itt lesz Józsa Gábor olimpikon hosszútávfutó, aki testközelből ismeri a cipőket és a maratoni távokat is. Gábor egyéni csúcsa  2:16:53.

Én vagyok itt! 21.05 M2 Petőfi TV