Most szól:
Vezeti:
2019.10.30 Szerda . 13:50

Harminc éve fordult a kocka  – Kocza István a bűvös kocka „futónagykövete”

Én vagyok itt! szerda 21.05 M2 Petőfi TV

Biztos vagyok benne, hogy ez a bizonyos színes kocka ott lapul mindannyiunk otthonában, az oldalai különféle színűek és elforgathatók a lap középpontja körül. Sokunknak a gyerekkorát juttatja eszébe, van, aki nemrég ismerte csak meg, és sokan, nap, mint nap forgatják. Dalt írtak róla, felbukkant mozifilmekben, képregényekben, mesékben, újságokban. Bárhová is utazunk, szinte mindenki ismeri, és mindenhol találkozunk vele valamilyen formában.

A bűvös kockát 1974-ben találta fel ifjabb Rubik Ernő, de csak 1980-tól nevezték Rubik-kockának. Ekkor már egymillió darabot adtak el belőle Magyarországon. A népszerűsége azóta is töretlen, a kirakásával újabb és újabb csúcsokat döntenek világversenyeken és megunhatatlan logikai játék a hétköznapokban.

Magyarországon is több rajongója van, közülük talán az egyik legnagyobb és leghűségesebb, a jászberényi Kocza István kockaversenyző. Istvánt már 1982-ben a tévében látva elbűvölte, és harminc éve meg is tanulta és gyakorolja is a kirakását. Országos bajnok, rendszeresen ott van európai megmérettetéseken és világversenyeken is; sőt, egy időben világcsúcstartó is volt. Akkor 22 mozdulatból forgatott ki egy megadott keverést. Specialitása a vakon kirakás, emlékezetből. Az idei ob-n 16 perc alatt forgatta ki vakon az 5x5-ös kockát, és  ott volt Melbourne-ben is a vb-n. István kedvence a smaragzöld kocka.

2007 óta a budapesti maratonon minden évben az általa készített hatalmas kockajelmezben teljesíti a távot, hogy ezzel is népszerűsítse a kockát. Egy ilyen versenyen még az épségét is kockáztatja, hiszen itt-ott jól kidörzsöli a nagy doboz. Elmondása szerint egy évben egyszer ezt kibírja és boldogan meg is teszi, ha nagy kedvencéről van szó. A többi versenyen normál ruhában fut, legutóbb óraátállításkor, egy éjszakai budapesti versenyen futhattunk össze vele.

Itt láthatod milyen mozifilmekben volt Rubik kocka

Ismerjétek meg jobban Istvánt és a Rubik-kockát, nézzétek a ma esti adást, amiből az is kiderül majd, hogy műsorvezetőinknek hogy sikerült megbirkózniuk a kirakással.  Tartsatok velünk!

Én vagyok itt! szerda 21.05 M2 Petőfi TV