ÉDESBURGONYA KRÉMLEVES és TÚRÓS-SZALONNÁS HALUSKA. Nézd újra a Lola kicsi konyháját! Vendég Kupec Zsolt néptáncos, videóújságíró
Ha hétfő, akkor Lola kicsi konyhája, ha kedd, akkor pedig mutatjuk a recepteket, hogyan készültek a finomságok!
ÉDESBURGONYA KRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK:
- 1 ek kókuszzsír
- 1 db vöröshagyma
- 2 db újhagyma
- 2 db nagy édesburgonya
- 2 db sárgarépa
- 7 dl alaplé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál gyömbérpor
- 2 dl kókusztej
- friss koriander ízlés szerint
- 40 g pörkölt földimogyoró
ELKÉSZÍTÉS:
- A vörös- és az újhagymát üvegesre pirítjuk a kókuszzsíron. Hozzáadjuk a kockákra vágott édesburgonyát, valamint a felkarikázott sárgarépát.
- Sózzuk-borsozzuk, és felöntjük az alaplével. Fedő alatt addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek.
- Amikor megfőttek a zöldségek, adjuk hozzá a gyömbért, majd kézi mixerrel pürésítsük - szükség szerint önthetünk hozzá még vizet is.
- Adjuk hozzá a kókusztejet, és keverjük el. Tálaljuk frissen aprított korianderrel, újhagymával és durvára vágott földimogyoróval.
TÚRÓS-SZALONNÁS HALUSKA
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 kg burgonya
- 2 db tojás
- 30 dkg liszt
- 25 dkg juhtúró
- 20 dkg tejföl
- 1 csokor snidling
- só
ELKÉSZÍTÉS:
- Az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük, majd egy szűrőlapáttal kiszedjük a húst, és félretesszük.
- Összedolgozzuk a meghámozott, lereszelt burgonyát a tojással és a liszttel. Az így kapott masszából galuskákat szaggatunk, és forrásban lévő, sós vízben néhány perc alatt megfőzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, leszűrjük és lecsepegtetjük.
- A kifőtt galuskákat megforgatjuk a még forró szalonnazsírban, majd tányérokra szedjük. Rámorzsoljuk a juhtúrót, rákanalazzuk a tejfölt, végül megszórjuk a sült szalonnakockákkal. Finomra vágott snidlinggel megszórva tálaljuk.
Nézd újra a Lola kicsi konyháját! Vendég Kupec Zsolt néptáncos, videóújságíró