Most szól:
Vezeti:
×
2019.11.22 Péntek . 16:40

„Én nem vagyok sztár, nem is akarok az lenni! Én legenda leszek!” – 29 éve nincs köztünk Freddie Mercury

Vitathatatlan, hogy Freddie Mercury volt a zenetörténet egyik legkiemelkedőbb tehetsége. 1987 tavaszán diagnosztizálták végzetes betegségét, de a munkában nem engedte, hogy ez gátolja – ’89 és ’91-ben is új albummal jelentkezett a Queen. 1991. november 24-én, egy vasárnapi estén örökre elaludt, de amit megígért azt betartotta. „Én legenda leszek!” – az is lett, örökéletű legenda. Ha valamit ma elolvasol, akkor legyen ez a 10 mondat, Freddie Mercurytól. 29 éve nincs köztünk a Queen egykori frontembere.

1. "Hinned kell magadban, abban, hogy elérsz valamit, akármennyi ideig tart is."

2. "A magány messze nem csak azt jelentheti, hogy valaki bezárkózik egyedül egy szobába. Tömegben is érezheti magát az ember magányosnak, és az a legfájdalmasabb érzés."

3. "Nagyon szeretem, hogy boldoggá teszem az embereket - akárhogyan is. Még ha csak fél órára is. Ha szerencsésnek érzik magukat általam, jól érzik magukat, vagy mosolyt csalok egy szomorú arcra - számomra ez megfizethetetlen."

4. "Ha holnap minden véget érne, ugyanúgy kezdeném el elölről, a saját fejem után mennék. Tudom, hogy egy nap minden véget ér, de nincsenek emiatt álmatlan éjszakáim. Nem emiatt vagyok itt. A kihívás hajt. Nem is szeretném, ha túl könnyen jönne minden, és szerencsére nem is nyújtanak át nekem ezüsttálcán semmit. Azt nagyon nem bírnám. És úgyis visszautasítanám."

5. "Nagyon unalmas lenne, ha előre tudnám, mi történik, mert az egész életemet úgy próbálnám leélni, hogy azt elkerüljem."

6. "Holnap minden véget érhetne. Nem félek tőle. Bizonytalan egy élet, de én szeretem így."

7. "Nem tudom, mások hogy vannak vele, de egyáltalán nem aggódom a korom miatt. (...) Miért is kellene bárkinek aggódni a kora miatt? Nem tudunk ellene mit tenni, nem leszünk fiatalabbak. Nem aggaszt, csak ki akarom élvezni az életet. Szerintem a kor jó dolog, mert egyenlő azzal a tapasztalattal, amit megéltél, és én az összes tapasztalatot, amelyre szert tettem az életem során, az előnyömre használom."

8. "Hogy kiállja-e a zeném az idő próbáját? (...) Nem érdekel. Nem leszek ott, hogy aggódjak miatta. Húsz év múlva már rég halott leszek, kedveseim. Megőrültetek?"

9. "Van úgy, hogy mindenünk megvan a világon, és még sincs nálunk magányosabb ember - ez a magány legbizarrabb formája."

10. "Én nem vagyok sztár, nem is akarok az lenni! Én legenda leszek!"

 

Köszönjük, Freddie!

Lead: Getty Images