Most szól:
Vezeti:
2019.11.28 Csütörtök . 10:35

Jónak lenni jó! a Petőfi Rádióban is

Idén a koraszülöttek mentését támogatja a közmédia Jónak lenni jó! elnevezésű műsora, amelynek kedvezményezettje a 30 éve működő Peter Cerny Alapítvány.

A jótékonysági aktivitás kapcsán Bikfalvi Tamás műsorvezetőnk november 28-án csütörtökön többször is bejelentkezett élőben, hogy bemutassa a Peter Cerny Alapítvány életét és munkásságát, amit a hallgatók is nyomon követhettek ezen a napon a Petőfi Rádióban.

Délelőtt Bikfalvi Tamás, Virág Noémi (kivonuló neonatológiai asszisztens) társaságában egy koraszülött mentőautóba szállt, hogy a Szent János Kórház Koraszülött Intenzív osztályáról egy kisbabát szállítsanak a Madarász utcai koraszülött utógondozóba. Noémitól azt is megtudhattuk, hogy ez az autó abban különbözik a hagyományos mentőktől, hogy a hordágy helyett, két inkubátor található benne.

Műsorvezetőnk Tátrai Tamás neonatológiai mentőkocsi vezetővel is beszélgetett, aki elmondta, hogy az ő helyzetünkben különösen oda kell figyelni a vezetésre. Nem lehet hirtelen irányt váltani, kanyarodni, fékezni és fontos, hogy egy egyenletes sebességet kell tartani. Tamás hozzátette, hogy szerencsére az utakon nagyon segítőkészek az emberek, ami így nagyban megkönnyíti a munkájukat, amikor egy kis beteget szállítanak.

Biki, Dr. Somogyvári Zsolttal, a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetőjével is találkozott, akitől megtudhattuk, hogy a rózsaszín-kék-sárga mentőautók egy tökéletes intenzív osztálynak felelnek meg, ami a koraszülöttek és a beteg újszülöttek ellátására lett felszerelve, és olyan emberek (orvos, nővér, gépkocsivezető) dolgoznak benne, akik specialistái ennek a munkának. Így a babákat a legjobb körülmények között tudják szállítani, úgy, hogy út közben semmilyen plusz károsodást nem szenvednek.

De honnan is indultak, és mik a későbbi álmok?

A Peter Cerny Alapítvány 1989. június 21-én indult, s az évek alatt 83 ezer feladatot teljesítettek. Dr. Somogyvári Zsolt elmondta, hogy természetesen nincs megállás, a cél, hogy tartsák a lépést a világ fejlődésével, amihez szükséges a folyamatos megújulás. Majd hozzátette: „Minden nap képződik egy álom, amit ki kell pipálni."

A nap folyamán azt is megtudhattuk, hogy mennyire összetett az alapítvány munkája. Többek között 10 éve működő Csecsemő-szem-mentő programjuk van, és újraélesztő oktatást is kiterjesztettek már.

Ha te is szeretnéd segíteni a koraszülött gyermekmentők munkáját, akkor küldd az 13600-as számra a 04-es kódot SMS-ben, vagy hívd a 13600-as telefonszámot és a 04-es mellék beütésével 500 forinttal járulhatsz hozzá a nemes cél eléréséhez!

Az adományvonal mellett, a műsor megkeresett művészeket, sportolókat, akik személyes tárgyaik felajánlásával segítenek az újszülöttek gyógyításában. Ezeket a tárgyakat folyamatosan meg lehet vásárolni, néhányat pedig december 15-én árverezésre bocsájtanak, amikor is egy reggeltől estig tartó műsorfolyammal zárul a közmédia jótékonysági kampánya.

A megvásárolható tárgyak, és minden további információ ITT található!