Most szól:
Vezeti:
2019.11.29 Péntek . 12:30

„Nem vagyok olyan normális, mint amilyennek látszom." - 84 éves lett Woody Allen

Annie Hall, Éjfélkor Párizsban, Hannah és nővérei, Bűnök és vétkek, Csillagporos emlékek, Manhattan... A lista, amit még nagyon sokáig lehetne sorolni. Filmek, amiknek köze van Woody Allenhez. Rendezőként, forgatókönyvíróként vagy éppen szereplőként. A név, akihez mindenki tud kötni arcot. De mit érdemes még tudni a sokoldalú Woody Allenről, aki ma (december 1-jén) ünnepli 84. születésnapját? Lássuk!

Filmimádat

Kb. 3 éves korában már a filmek szerelmese lett, amit a Hófehérke és a hét törpének (is) köszönhet, amit édesanyjával látott a moziban.

Humor

...amiből Woody Allen nem szenved hiányt. Erre pedig már tizenéves korában rájött, amikor írásait és vicceit elküldte különböző ügynökségeknek, amik akkor szép pénzt hoztak neki.

Zene

Az írás mellett azonban egy másik szenvedélye is van Allen-nek, mégpedig a zene. Zenekarával ugyanis (amiben klarinétozott) rendszeresen fellépett egy New York-i szórakozóhelyen, sőt 2007-ben még Magyarországra is ellátogattak.

Kép: Getty Images

Sikerek

Habár a zene is szívügye, azért a világ mégis a filmipar által ismerte meg. Tehetségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 24-szer jelölték Oscarra, 4 alkalommal pedig a díjat is bezsebelte. /Annie Hall (legjobb rendező, legjobb eredeti forgatókönyv), Hannah és nővérei (legjobb eredeti forgatókönyv), Éjfélkor Párizsban (legjobb eredeti forgatókönyv)/

Furcsaságok

Ennek ellenére saját filmjeit nem nézi vissza, az Oscar-gálákon pedig általában nem is jelenik meg. (Állítólag, amikor az Annie Hall című filmje nyert, ő egy New York-i klubban klarinétozott.) De az sem épp átlagos, hogy soha nem használt számítógépet, így minden alkotásához írógépet használt.

Végül, jöjjön néhány emlékezetes aranyköpés, amit Woody Allentől kaptunk. Isten éltesse sokáig!

„Foglalkoztat a jövőm, mivel a hátralevő napjaimat ott szeretném eltölteni."

„Ha nem hibázol folyton, az annak a jele, hogy nem hozol létre semmi újat."

„A feleségem félt a sötétben. Aztán meglátott engem ruha nélkül. Azóta a világosban fél."

„Dolgoztam már állatkertben is. A vendégek azt kérdeztek, hogy mennyit fogok még nőni."

„Mindig hálás vagyok a nevetésért, kivéve, amikor az orromon jön ki a tej."

„Nem mintha félnék meghalni. Csak nem akarok ott lenni, amikor bekövetkezik."

Kép: Getty Images

Forrás: MTI, Citatum, People Magazine

Lead: Getty Images