Most szól:
Vezeti:
×
2019.12.16 Hétfő . 20:59

Töltött káposzta - vegán kiadásban. Lola és Kovácsovics Fruzsina receptje

Ünnepi ételek- hús nélkül? Igen! Lola Kicsi Konyhájában ez is lehetséges! A nemrég vegán étrendre tért Kovácsovics Fruzsina vegán töltött káposztát főzött és kapros-túrós lepényt sütött - túró és vaj nélkül! Íme a receptek!

VEGÁN TÖLTÖTT KÁPOSZTA

 

HOZZÁVALÓK:

  • 1 csomag (300 g) szejtán
  • 150 g rizs, megmosva, nyersen
  • 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
  • 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • nagyobb savanyú káposzta levelek
  • szálas savanyú káposzta, felaprítva
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • napraforgó olaj
  • só, bors
  • kókuszjoghurt és kenyér a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS:

  • Egy tálban morzsoljuk szét a szejtánt, adjuk hozzá a rizst, a vöröshagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  • A káposzta leveleket és a szálas káposztát ízlés szerint átmoshatjuk.
  • A káposzta leveleket a vastag erektől megtisztítjuk. Veszünk egy káposzta levelet, közepére helyezünk kb. 2 evőkanál tölteléket, majd felhajtjuk/összetekerjük és kis káposzta csomagokat készítünk belőle. A töltött káposztákat lábasba rakjuk, tetejére halmozzuk a szálas káposztát és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Közepes láng felett kb. 25 percig főzzük.
  • Közben rántást készítünk: egy kevés napraforgó olajon (1-2 evőkanál) megpirítjuk a lisztet, a tűzről levéve hozzáadjuk a füstölt paprikát, vízzel csomómentesre keverjük és ráöntjük a káposztára. Átforraljuk az egészet a rántással együtt kb. 15 perc alatt és már tálalhatjuk is szójajoghurttal és ropogós kovászos kenyérrel.

 

VEGÁN KAPROS-TÚRÓS LEPÉNY

A TÉSZTA HOZZÁVALÓI:

400 g liszt

100 g margarin

1 csomag szárított élesztő

250 ml növényi tej

60 g cukor

1 mk só

 

A TÖLTELÉKHEZ:

200 g fehér rizs

400 ml növényi tej

120 g cukor

2 ek aprított friss kapor

1 citrom héja

fél citrom leve

 

A MÁZ HOZZÁVALÓI:

200 ml növényi joghurt

½ mk kurkuma

2 csipet édes pirospaprika

nehézségi szint: 10/5

  1. Az élesztőt futtasd fel a cukros tejben. Közben a lisztben jól keverd el a sót és a margarint és öntsd hozzá az élesztős tejet is.
  2. Dagasztógéppel jól dolgozd ki a tésztát, akkor jó, ha elválik az edény falától. Takard le és tedd félre egy órát pihenni.
  3. Eközben készítsd el a rizst. Ehhez tedd fel főni annyi vízben, ami épp ellepi, majd amikor pár perc múlva eltűnik alóla, önts rá 400 ml növényi tejet. Sózd meg kicsit, és főzd teljesen puhára. Akkor jó, ha szétfőnek a szemek és sűrű tejberizst kaptál. Ha kicsit kihűlt, add hozzá a citromlevet és a citromhéjat, a cukrot, majd a végén keverd bele a kaprot is.
  4. A sütemény összeállításához nyújtsd ki a tésztát kb. egy cm vastagra, így fektesd a tepsibe. Mehet alá sütőpapír, vagy margarin és liszt, ki hogy szereti.
  5. A rizsréteget simítsd rá, és előmelegített sütőben 190 fokon süsd negyed órát.
  6. Ezután a közben kikevert mázat is simítsd rá a tetejére egyenletesen. Így tedd vissza további 10 percre sülni.
  7. Jó étvágyat!

Ha lépésről lépésre együtt főznél Fruzsival és Lolával, nézd vissza az adást itt: