Most szól:
Vezeti:
2019.12.20. Péntek 23:08

Az év és az évtized legnagyobb kedvencei

Közeledik az év és az évtized vége, ami nem csak az ünnepek, hanem az összegzés időszaka is. A Spotify közzétette, hogy mely előadók dalait, albumait streamelték a legtöbben a 2019-es év során, és az évtized leghallgatottabb zenészeiről is közöltek kimutatást. Mi ezek közül szemezgettünk.

A 2019-es év legtöbbet streamelt dala a Senorita, Shawn Mendes és Camilla Cabello előadásában. A tavalyi Sziget Fesztiválon emlékezetes koncertet adó kanadai énekes és a kubai-mexikói-amerikai énekesnő latinos duettje 36 (!) országban vezette a slágerlistát, és a koreográfiája még Jimmy Fallont és Jennifer Lopezt is megihlette.

A Senorita pont a Bad Guy című Billie Eilish slágert taszította le a trónról. 2019 egyértelműen Eilish éve volt: a felnőttkort (ez Magyarországon mást jelent, mint az USA-ban) a napokban betöltő amerikai énekesnő nem csak a dalaival tarolt, hanem a nagylemezével is - a When We Fall Asleep Where Do We Go lett az év albuma az NME-nél, és egyben a legtöbbet streamelt lemez a Spotify-on.

 

 

Ha nem külön a dalokat, hanem az előadókat nézzük, akkor egyértelműen Post Malone a győztes: 2019-ben összesen 65 millió streamelés fűződött a nevéhez. Az Austin Richard Post néven született szupersztár idén a Sziget egyik főfellépője volt, és akár csak Ed Sheeran, ő is teljesen egyedül állt színpadra.

 

Lehetetlen elmenni Ariane Grande mellett - Post Malone és Billie Eilish után ő volt a harmadik legtöbbet streamelt előadó 2019-ben. Ez elsősorban két csúcsslágerének, a még a tavalyi év végén kiadott Thank U Nextnek, illetve a 7 Rings-nek volt köszönhető.

 

Ne feledkezzünk meg az év egyik legnagyobb, és egyben legszokatlanabb slágeréről sem, ez pedig az Old Town Road. A némileg a Thrift Shop című Macklemore dalt megidéző szám alapjait mindössze 30 dollárért vásárolta Lil Nas X, majd Miley apukájával, Billy Ray Cyrusszal egy jópofa country-trap remixet kerekített belőle. A végeredmény önmagáért beszél: az Old Town Road összesen 19 (!) héten keresztül vezette a Billboard listát.

 

Végezetül említsük meg az évtized legnépszerűbb előadóit is. A dobogó tetejére a kanadai rapper, Drake került, a második helyet pedig Ed Sheeran szerezte meg - Shape Of You című szerzeménye a 2010-es évek legtöbbet streamelt dala lett, a klipje pedig a Despacito után a második legnépszerűbb videó a YouTube-on, 4.5 milliárdos megtekintéssel.