Most szól:
Vezeti:
2020.01.16 Csütörtök . 14:51

A tanár, aki robotokat oktat nem középiskolás fokon

Egyelőre még csudabogárnak számít, de a robottervezők már pontosan tudják, hogy egy vadiúj szakma képviselője. Ő Bernhard Schölkopf, aki a német Max Planck intézet Intelligens Rendszerek részlegét vezeti Tübingenben.

Bemutatjuk a tanárt, aki robotokat tanít.  Nem mellesleg Ő nyerte a gépek tanítóinak kiírt Körber Díjat és a vele járó 1 millió eurót 2019-ben. 

De miért olyan ritka még manapság a robotpedagógus?  A válasz egyszerű: Robotokat tanítani rendkívül bonyolult. A robotok ugyanis egyelőre csak magolni tudnak. Sok millió lexikont tolnak a fejükbe, de még hiányzik az igazi áttörés. Amikor a robottanuló végre magától képes lesz továbbfejleszteni amit tanult.  

Ehhez Bernhard Schölkopf szerint kell egy szuperképlet, ami az eddig használt mesterséges intelligencia algoritmusok ötvözete. Ez lesz az AI 2.0 vagyis a gépi intelligencia következő fejezete.

A lényeg, hogy a gép képes legyen az interakcióra. Arra, hogy kapcsolatba kerüljön egy másik intelligens lénnyel. Mondjuk sportkapcsolatba egy pinpongasztalnál. Itt ugyanis azonnal lecsap a gépek legfőbb ellenfele, a kiszámíthatatlanság.

Szinte lépésenként kell megtanítani a mozgáskultúrát, majd a védekezést, végül jöhet a győzelem fogalma. Az, hogy hogyan legyünk kiszámíthatatlanabbak mint az ellenfél.

Bernhard Schölkopf csapata már dolgozik a robotizmon, ami lehetővé teszi majd, hogy két robot pinpongozzon egymással. Szerintetek milyen lesz amikor két tévedhetetlen robotagy próbál túljárni egymás eszén? Sőt, amikor a robotfitnesben vesznek állóképességi leckéket..saját maguktól. 

 A robotiskolában ráadásul nincs szünet, ki és becsengetés, a nebulók mindig motiváltak és imádnak tanulni. Fáradahtatlanul képesek figyelni, mondjuk az emberek szokásait az interneten, vagy akár a csillagokat az égen. Éppen ezért áll a Max Plank intézet robotsulijában ez a csilalgvizsgáló, amibe nem emberi, hanem a gépi szemek néznek.  

Figyelik a változást. Azt amikor egy aprócska bolygó húz el a csillag előtt. …. és mivel hihetetlen türelemmel rendelkeznek, valószínű előbb vagy utóbb rátalálnak egy földhöz hasonló égitestre .

KiberMa csütörtök 20.35 M2 Petőfi TV