Most szól:
Vezeti:
×
2020.02.13 Csütörtök . 14:10

Jönnek az önjavító programozható sejtek - KiberMa

KiberMa csütörtök 20.35 M2 Petőfi TV. Nem robot, de nem is élőlény. Új fejezet kezdődött a tudománytörténetben. Íme a világ első, programozható mikroorganizmusa a xenobotot. Felhasználható majd műanyagzabálásra a tengerekben, vagy az emberi sejtek reparálására mondjuk a vastagbélben. De kezdjük az elején.

Olyat már hallott a tudomány, hogy mesterségesen növesztett settenyészet, vagy mesterséges intelligencia vezérelt robot. De most két Boston környéki egyetem a Vermonti és a Tufts kutatói megalkották az önjavításra képes, programozható mesterséges élő anyagot. Ez az 1 miliméteres robotparány képes mozgásra, méghozzá a kiszemelt célpont felé. Sőt, ha szétvágják őket újra összerakják magukat. Josh Bongard és csapata még csak most próbálja felismerni a jelentőségét annak, amit az egyetem laborjában alkottak.

Egy békaembrio sejtjeit szedték szét majd alkották újjá egy egészen új sorrendben. Amit kaptak elnevezték Xenobotnak. Úgy képzeljük, mintha a béka sejtjei legóból lennének, és ezeket az építókockékat új sorrendben felhasználva újraprogramoznánk a közöttük lévő kommunikációt. A program pedig arról szól, hogy haladjanak a megfelelő irányba.

A felprogramozás olyan jó sikerült, hogy amikor megpróbálták szétdarabolni az új mikroorgazmust, akkor az megjavította saját magát. Bongárd professzor úr szerint a lehetőségek végtelenek. A jövőben készíthetnek akár olyan mobiltelefont, ami ha összetörik, megjavítja saját magát. Vagy miért is ne programoznák olajzabálásra a sejteket, amelyek miután jóllaktak egy tankhajó katasztrófa helyszínén, vizzéemésztik a hulladékot majd szétesnek.

A részletek ma este: KiberMa csütörtök 20.35 M2 Petőfi TV