Most szól:
Vezeti:
2020.02.21 Péntek . 12:31

5 szakma, amiről nem hallottunk, de 5 év múlva fontos lehet

A KiberMa összegyűjtötte azt az 5 szakmát, ami már 5 év múlva trendi lehet.

Pár éve még nem gondoltuk, hogy a mobiltelefonnal, a mindenhova eljutó világhálóval, az elektronikus fizetéssel, a nano- és biotechnológiával, a fordítógépekkel egy fél emberöltő alatt szinte teljesen átalakul az életünk. A KiberMa ezért bemutat pár leendő szakmát, ami még csak fura hóbortnak tűnik, de 5 éven belül menő, jólfizető állássá érik majd.
Az első maga az ESPORTOLÓ.
Sorra alakulnak a világban és már Magyarországon is az esport szakosztályok. Az esportolókat profi edzők, coachok, pszischológusok készítik fel a nem ritkán órákig tartó összecsapásokra. Ezek a meccsek futbalstadionokat töltenek meg a szurkolókkal, akik nem csekély összegeket költenek belépőkre, büfére, szolgáltatásokra. Az esportolók máris komoly összegeket keresnek, szponzorok lesik a kegyeiket a hirdetési felületekért. A meccseket profi kommentátorok közvetítik, akik nem mellesleg profi médiaiskolákban sajátítják el az esportközvetítések csínyát-bínyát.
virtuális-világ konstruktőr.
Nem csak az esportolók, vagy a filmszakma számára kell virtuális világot építeni. Növekszik a 3D oktatási anyagok  és szórakozóhelyek száma. Egyre többen akarnak hosszú perceket, sőt órákat tölteni a konstruált valóságban. De tényleg. Miért is költenénk súlyos pénzeket közlekedésre, fűtésre és takarításra, ha dolgozhatunk, értekezhetnük  a virtuális irodában is. A VR konstruktőr rendezi majd be a mesterséges otthonunk, munkahelyünk, sőt a szórakozóhelyeinket is. De ruhánkat, arcunkat és akár avatar testünket is megtevezi. Akár csak a vele való mozgást és interakciót.
3D szervprinter.
Ahogy már lehet csokoládét, ételt, ruhát vagy akár szobrokat printelni, úgy még pár év és jönnek a szervnyomtatók és azok, akik ezeket a 3D beültethető májakat, tüdőket és szíveket nyomtatják. Ők több szakmából összegyúrt szakemberek lesznek, akik leginkább a technikus, a biológus és az orvos szakma kombinációiból állnak majd, de akár olyan biomérnököknek is megfelelnek, akik képesek lesznek nem csak pótolni, de feljavítani mondjuk egy sportoló szívét, vagy tüdőkapacitását
Perzonalizációs adatbroker.
Fényképeink, hangunk, utazási és fogyasztási szokásaink, tartózkodási helyünk, sőt szinte az egész életünk felkerül a hálózatra. Gondoljunk csak a közösségi alkalmazásokra, ahol legálisan járulunk hozzá, hogy ez a rengeteg adat beíródjon rólunk valahová, oda a felhőbe. Éppen ezért a jövőben szükség lesz azokra, akik eligazodnak ebben az adattengerben. Ha kell orvosgenetikai kutatásokra vagy statisztikákhoz esetleg családfakutatásokhoz nyerik ki a szükséges infókat. Egyszóval  ezek az adatok egyre értékesebbé válnak, sőt fizetőerejük van már most is. Egyfajta adatpénz lesz belőlük, amivel mint a tőzsdén, lehet majd brokerkedni. És akik ezeket az adatpénzeket adják-veszik lesznek az adatbrokerek.
Kereskedelmi űrpilóta.
Régen csak a kiválasztott, szupermegbízható katonák juthattak az űrbe. De hamarosan kellenek majd az űrsofőrök a sok százezer műhold karbantartására, a gyors postaforgalomhoz és az űrtúristák szállítására. Ők viszik az űrszállodába a vendégeket és az űrlaborokba a tudósokat. Munkájuk hosszú évtizedekig lesz nélkülözhetetlen, hiszen ellentétben a földi sofőrökkel, a rájuk bízott óriási érték miatt ezeket a pilótákat még jó ideig nem lehet kiváltani az egyre intelligensebb robotokkal sem.

Itt megnézheted a KiberMa csütörtöki adását: