Most szól:
Vezeti:
×
2020.03.22 Vasárnap . 10:55

Távoktatás az egyetemeken - praktikus információk

A MOME és az SZTE videoüzenetben, honlapon és levélben, a Corvinus, és a Semmelweis Egyetem honlapon és levélben tájékoztatja a hallgatókat. Mi lesz más hétfőtől? Részletek itt!

A MOME rektora pénteken videoüzenetben tájékoztatta a koronavírus-helyzet miatt meghozott legfontosabb intézkedésekről az egyetem hallgatóit. "„Egyik alapvetésünk, hogy a félévet be tudjuk fejezni sikeresen. Meglegyen a diploma, meglegyen a  félév zárása, a vizsgaidőszak, sőt a felvételit is szeretnénk lebonyolítani.  ogyha változtatni kell az odőszakokkon, akkor azokat megváltoztatjuk, de most mindenki azon van hoyg a fennmaradó időt úgy töltsük el, ahogy eredetileg el volt tervezve. Nyilvánvaló hogy az eszközeinket, műhelyeinket nem tudjuk úgy használni mint eddig, de az elvárásainkat is ehhez fogjuk igazítani. Akár egy féléves vizgsa, akár a  diplomavédések is úgy fognak zajlani, hogy tisztában vagyunk vele, hogy kompromisszumokat kell most kötni, de megtaláljuk a módját, hogy a tervek, bemutatott koncepciók megfelelő módon legyenek értékelve.”

A MOME folyamatos tájékoztatást közöl az egyetemi honlapon, és a hallgatók leveleket is kapnak a tudnivalókról. És persze mindenkit kérnek arra, hogy maradjon otthon.

A Corvinus Egyetem is készül a hétfőtől induló távoktatásra. Korábban az időbeosztást már elküldték a  hallgatóknak személyre szóló levélben. Most a praktikus tudnivalók olvashatók az egyetemi  honlapon.

"Jelen félévben 1337 tantárgy 3051 kurzusát kell távoktatási formában megoldanunk. Ez

egységes megoldások bevezetését tette szükségessé. Komoly mérlegelést követően az

Egyetem vezetése úgy döntött, hogy egységesen a Moodle és a Microsoft Teams

platformokat használja a távoktatásra. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy egy-egy

kurzusnál előnyös lehetne más platformok használata is, azonban az egységes megoldás mind

az informatikai támogatás, mind a gördülékenyebb hallgatói és oktatói felhasználás

szempontjából döntő tényezőnek bizonyult.

A kialakított integrált megoldás lehetővé teszi az írott és videó tananyagok megosztását, a

feladatok ki és beadását (MOODLE), és lehetőséget nyújt a kurzus szintű vagy kisebb,

csoportos szervezett vagy ad hoc videókonferenciák, előadások megszervezésére (TEAMS). Az

integrált rendszer indulására kitűzött határidő 2020. március 23.

A Moodle és a Teams megoldás most is mindenki számára hozzáférhető, tesztelhető, tanulható.

A TEAMS platform a www.office.com oldalon érhető el, egyetemi e-mail címmel és a hozzá

tartozó jelszóval lehet belépni a felületre. Az oldalról a platform le is tölthető saját számítógépre,

de a böngészőből is használható.

Minden kurzushoz létrehozunk egy Teams csoportot, egységes struktúrával és támogatással. "

A Semmelweis Egyetem  külön aloldalt hozott létre a koronavírus miatti tudnivalók kommunikálására.

Azt írják, hogy az eredeti órarendeket fogják megtartani - de távoktatásban zajlik minden.

"Az évközi számonkérés és vizsgáztatás, szakdolgozatvédés a „Zoom” rendszer használatával valósul meg, mely folyamatosan integrálódik az egyetemi e-learning rendszerbe. Az ilyen formában nem megoldható gyakorlati órákat a veszélyhelyzet feloldását követően be kell pótolni.

Az új koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt elrendelt távoktatás március 23-án kezdődik az egyetemen használt Moodle e-learning rendszerben. Ezen a felületen elérhető lesz az egyetem valamennyi karának összes kurzusa három nyelven (magyar, angol, német). A Moodle a Neptunból veszi át a kurzusadatokat, így a hallgatók a belépés után a saját, Neptunban felvett kurzusaikat láthatják a felületen.

A Semmelweis Egyetem rektora, dr. Merkely Béla március 11-én rendelte el a március 23-i hatállyal a távoktatás bevezetését. Az ehhez kapcsolódóan kiadott rektori-kancellári utasítás szerint a távoktatással az előadások, valamint a konzultációk mindegyike megtartható, és beépíthetők bizonyos mértékben a gyakorlati óraszám-igényt csökkentő elemek is (pl. műtéti közvetítések, bemutatók) is. Az egyetemi Zoom rendszer a http://semmelweis.zoom.us oldalon keresztül érhető el és a Moodle-hoz hasonlóan használatához SeKA azonosító (Semmelweis Központi Azonosítás) szükséges. Erről bővebb tájékoztatás az Oktatásfejlesztési, -módszertani és -szervezési Központ (OFMSZK) honlapján olvasható. "

A Szegedi Tudományegyetem is videoban tájékoztatja az egyetmi polgárokat a hétfőtől kezdődő távoktatásról.

"Minden szükséges segítséget megadunk ahhoz, hogy a hallgatóink minél eredményesebben folytathassák tanulmányaikat. A Szegedi Tudományegyetemen nagyon fontos volt eddig is az innováció és az online tananyag fejlesztése, ennek eredményeképpen már rendelkezésre állnak olyan tananyagaink, amelyeket - átültetve a távoktatás rendszerébe - jövő héttől a tanulók és oktatók rendelkezésére tudunk bocsájtani. És folyamatosan készülnek jelen pillanatban is a  tanagyagok."

Egy nappal a távoktatás megkezdése előtt ezek a legfrissebb tudnivalók. Ha egyetemre jársz és Neked is van friss információd, oszd meg velünk az M2 Petőfi Tv Fb- oldalán keresztül!