Most szól:
Vezeti:
×
2020.03.23 Hétfő . 15:01

Zenetanulás digitálisan

A zeneiskolák is átállnak a digitális oktatásra. De vajon hogy lehetséges ez egy hangszeres óra esetében? Nézd meg, hogyan tanítanak a Solti György Zeneiskolában!

Egy felsőbbéves növendék segítségével elkészített táblázaton át előzetesen leegyeztetett órakezdési időpontokban hívja Belovári Beatrix fuvolatanár a növendékeket messengeren videochatre - vagyis a heti egy kontaktórára.

Hangszínt nem tudunk ezeken az órákon igazítani, csiszolni, a fuvolahang online elég durva - mondja nevetve a fuvolatanárnő - de arra jó egy ilyen óra, hogy halljam, érti-e a darabot, lássam, ha valamit nem jól fog le és segítsek korrigálni. 

A zeneiskolák hagszereseinek két órája van hetente. A Solitban a másik óra nem személyes konzultáció, hanem csak referálni kell. A növendék felveszi a darabokat, és mailben küldi a tanárnak, aki írásban ad instrukciókat, értékelést, tanácsot. Ezek jegyében készülhetnek a gyerekek a következő kontaktórára.

- Érdekes, hogy igényesebbek magukhoz a gyerekek, mint egyébként - meséli Belovári Bea - addig rögzítik a gyakorlást újra és újra, míg mindenből a legjobbat kapom.

A zongorakísérettel játszott darabokra jövő héttől lesz megoldása a zeneiskolának. A zongorakísérő feljátssza a kíséretet és felvételen küldik körbe a növendékeknek - akik a gép mellett gyakorolhatják a kamarazenélést. És ez még komolyabb feladat, mint a hagyományos órákon - ugyanis itt a kísérő nem tud segíteni ha a növendék elvéti a ritmust, vagy előbb lép be, mint kellene. Viszont bármennyit lehet gyakorolni, újrajátszani - hiszen az órának akkor van vége mikor a diák úgy érzi: megtanulta a leckét.

Nálatok hogy működik a  távoktatás? Várjuk a tapasztalatokat az M2 Petőfi Tv Fb oldalán keresztül!