Most szól:
Vezeti:
2020.03.26. Csütörtök 06:56

Otthonról is szól a rock ’n roll!

Bár a koronavírus miatt a zenészek most kényszerpihenőre mentek, arról azonban szó sincs, hogy tétlenül üldögélnének a babérjaikon. A Tankcsapda, a Hollywood Rose, a Mangorise és a Fatal Error is kiveszi a részét a zenei életből, igaz, most egy kicsit másképp...exkluzív homeoffice-beszámoló a magyar rock sztárjaitól, csak a PetőfiLive számára készített otthoni fotókkal!

Most Te lehetsz a Tankcsapda!

 

Lukács Laciék nemrég egy online koncerttel örvendeztették meg a rajongóikat, amit 24500-an (!) néztek élőben! A csapat úgy döntött, hogy kicsit kifújja magát és most ők néznék karosszékből a közönségük produkcióit! Bárki elküldheti a zenekarnak a saját Tankcsapda előadását, amit a srácok és a közönség fog majd zsűrizni.

A kialakult helyzetet figyelembe véve a Tankcsapda is az otthon maradást támogatja. Ahogy véget ért március 20-án az online koncertünk gyakorlatilag  a négy fal közé vonultunk vissza - mondja Fejes Tamás -  de hogy addig is folyamatosan tartsuk a kapcsolatot a rajongókkal, különböző online aktivitásokat találtunk ki, ezzel is enyhítve a koncertmentes napokat, hogy ne maradjon senki Tankcsapda nélkül. Az online koncert sikere megmutatta, hogy hatalmas igény van a pozitív üzenetekre és az összefogásra. Ez a második aktivitás már kétoldalú, azaz nem csak mi akarunk szórakoztatni, hanem azt szeretnénk, hogy ebben a rajongók is aktívan részt vegyenek. Készülünk még jó pár netes akcióval, bár reménykedünk, hogy nem mindre lesz majd szükség és hamar visszatérhetünk a rendes kerékvágásba.

Saját szerzeménnyel rukkolt elő a Hollywood Rose

A Hollywood Rose zenekar főleg a Guns ’n Roses dalaival szántotta Magyarország és Európa színpadait, azonban a koronavírus megjelenése előtt belekezdtek egy saját számos album írásába. Bár a próbákat keresztülhúzta a kialakult helyzet, a csapat most otthonról folytatja a munkát.

-  Pár hónapja kezdtük el a dalok írását és a próbákat, de ahogy veszélyessé vált a helyzet, ez megszakadt. Illetve, nem szakadt meg, mert mindenki otthonról ötletel tovább – mondja Kanyó Zoltán „Kanyesz”, a zenekar gitárosa - van egy dalunk, ami bár elég kezdetleges állapotban volt még, de úgy éreztük, hogy a mondanivalója nagyon aktuális, így mindenki elkezdett otthon dolgozni a saját részén. Bár ez még nem a végleges verzió, azt majd később tudjuk, stúdióban megcsinálni, de nem akartunk várni a megjelenésével, mert fontosnak tartjuk, hogy mi is eljuttassuk az üzenetünket az embereknek.

Közben nincs megállás, készül a lemez, a dalok „gerincét” mindenki otthon játssza fel, én editálom, hangszerelem azokat, a stúdióban pedig majd elvégezzük az utolsó simításokat. Nem olyan egyszerű így dolgozni, hiszen nincs meg az a lehetőség, hogy ha valaki valamit másképp gondol, akkor azonnal reagáljunk rá, ahogy a próbateremben szoktuk, hanem mindenki elküldi, amit csinált és utólag vitatjuk meg, hogy min kellene változtatni. De ez nem szegi kedvünket, hisz tudjuk, hogy most az a legfontosabb, hogy tartsuk be a szabályokat, hogy minél előbb találkozhassunk a közönségünkkel a bulikon és befejezhessük a lemezünket.

A Sose volt Mennyország című dalt itt hallgathatod meg:

Kisfiával zenélget otthon a MangoRise énekese, Bartha Ákos Dannona

Bartha Ákos Dannona ugyan eddig is otthonról dolgozott, hiszen otthon van a stúdiója. De eddig a csapat tagjai, ha ötletelni, vagy éppen gyakorolni, stúdiózni kellett, bármikor átmentek hozzá. Most azonban mindezt a távolból igyekeznek megoldani, így Dannona legnagyobb segítsége most kisfia, Bence. Na, de nem kell attól tartani, hogy nem hallhatunk új MangoRise dalokat, pár napja készült el ugyanis az Átvészelünk minden bajt című dal Némoval és KtK Steeve-el.

- Némo barátunk keresett meg, hogy írjunk egy dalt együtt a kialakult helyzet kapcsán. Nem is kellett több! A szükséges óvintézkedéseket szigorúan betartva neki is láttunk a munkának - meséli Dannona - a dal és a videó pontosan egy hét alatt látott napvilágot és a szívünk, lelkünk benne van! Fontosnak tartottuk, hogy a dal ne nyomasztó ijesztgetés legyen, mi azt gondoljuk a zenészek feladata most az, hogy reményt és erőt adjanak az embereknek. Szerencsére KtK Steeve, azaz a ManGoRise közkedvelt szaxofonosa is szintén nagyon korai szakaszban megkezdte a teljes önkéntes elszigetelődést, így nem volt kérdés, hogy ki lesz a partnerünk a dal készítése során. Azt üzenjük az embereknek, hogy ne hősködjenek, ne takarózzanak álérvekkel, ne bagatellizálják el a dolgot! Maradjanak otthon, foglalkozzanak a szeretteikkel és szakítsanak időt magukra, az elmaradt otthoni teendőkre. Itt most mindenkire egy emberként szükség van!

 

Fatal Error homeoffice-ban

A Fatal Error tagjai mindig is örökmozgók voltak, úgyhogy nagy váltás volt az életükben, hogy egyik pillanatról a másikra megszűntek a hétvégi koncertek, bulizások. Mostanra viszont sok minden átértékelődött bennük, olyan dolgokra is van idejük, ami eddig a sok koncert és elfoglaltság miatt nem került előtérbe.

- Én például régen tudtam a sok rohanás miatt ennyit a hangszeremen gyakorolni, foglalkozni vele, illetve nagyon sokat lehetek végre az Édesanyámmal, sőt, kertészkedem is! – újságolja Balázs Misi, a zenekar billentyűse. - Amikor megtudtuk, hogy az összes koncertünket le kell mondani, volt bennünk csalódottság, mert hallottuk a külföldi híreket, de az ember akkor realizálja igazán, hogy súlyos a helyzet, ha az már az ajtaján dörömböl. A csapatból négyen is most homeoffice-olunk, mivel az irodai munka ezt lehetővé teszi, és nem is mozdulunk ki sehova, csak a létfenntartáshoz szükséges bevásárlások erejéig. A zenekari munka nem állt meg, szépen mindenki hazacipelte minden hangszerét, és itthon dalokat, témákat írunk és gyakorlunk. A múlt héten hoztuk ki Maradj velem otthon című dalunkat, melyet teljes egészében az itthoni cuccainkon vettünk fel igazából pár óra leforgása alatt, majd a Fatal Error Family facebook csoport tagjaitól kértünk személyes home-videókat, amikből összevágunk egy videoklipet.

- Jó kihívás volt mind a hang-, mind pedig a képanyagot megalkotni, és külön öröm, hogy egy fontos dolog mögé állhattunk be - mondja Balázs Misi - nehéz ügy, amikor azzal tudsz segíteni, hogy nem is csinálsz semmit, de hát, most ez van. Ha van valami jó ügy, mi is szeretünk megmozdulni érte, hát most pont az a megmozdulás tárgya, hogy ne mozduljunk meg. Ölelünk mindenkit, vigyázzatok egymásra!

Vagyis: maradj otthon! A rock'n'roll pedig veled marad!!!