Most szól:
Vezeti:
×
2020.03.28 Szombat . 18:17

Víruskutatásba fogták a World of Warcraftot - VIDEO

Meglepő helyről, mégpedig a videojátékok világából is elemeznek a korona vírus kutatói bizonyos helyzeteket, amik segíthetnek a terjedés megfékezésében. De hogy jön össze a kettő? A történet még  15 évvel ezelőtt kezdődött…

15 éve a World of Warcraft egyik világán, Azeroth-on végigsöpört egy járvány, méghozzá a játékosok karakterei között. 1 héten át folyamatosan pusztította azokat akik elkapták. A World of Warcraft, az elmúlt lassan 2 évtized legelismertebb, legsikeresebb MMORPG-je, vagyis olyan játék, amiben rengeteg játékos játszik egyszerre a szervereken, és a küldetéseket adó, valamint ellenfeleken kívül a karakterek mögött más emberek vannak a világ minden tájáról. Magyarul ha szembe jön egy másik karakter a játékban, akkor csak úgy mint a valóságban, egy igazi ember van mögötte, nem egy gép által irányított figura. Ugyan a Corrupted Blood néven elhíresült incidens értelem szerűen valós veszélyt senkire sem jelentett, azóta sok járványkutató elemezte, hiszen a játékosok által okozott terjedése nagyban hasonlít egy valós pánikon alapuló emberi viselkedéshez. Két szakember, Eric Lofgren és Nina Fefferman annak idején maguk is hobbi szinten WOW-oztak, és egy 2007-ben megjelent tanulmányukban a játékban történteket úgy látják, hogy modellezni lehet belőle a jövő járványainak terjedését is. Most pedig mindketten felhasználják ezt a tudást a korona vírus megfékezése kapcsán.

2005 szeptemberében, bekerült a játékba Zul-Gurub nevű Raid, amelynek főellensége Hakkar a léleknyúzó nevű lény volt. Hakkar a végső csatában egyik képességével átkot tudott tenni az ellene harcoló karakterekre. Ez egészen addig csökkentette az életerő pontjainkat, ameddig vagy legyőztük őt, vagy bele nem haltunk. Igen ám, de volt még egy nehezítés, miszerint a közelben álló karakterekre is átterjedt a kór, megnehezítve a mozgást. És itt történt a bibi, ugyanis a Blizzard fejlesztői nem számoltak azzal az eshetőséggel, hogy valaki a harcot esélytelennek érezve, vagy bepánikolva elteleportál, egy biztonságos városba így behurcolva oda is az átkot, így kitéve azokat is neki, akiknek közük sem volt a csatához. Aztán egy program hiba miatt már a játékosok által használt lényekre is átterjedt, így kis idő múlva szó szerint térdig lehetett gázolni a forgalmasabb városokban, utakon az elhullt karakterek csontvázaiban. Pláne, hogy egyesek egy idő múlva poénból terjeszteni kezdték direkt a kórt, és képzeljük el milyen lehetett amikor sétálunk a városban, és egyszer csak elkezd fogyni az életerőnk fogalmunk is miért, majd a pánik rohangálásban megfertőzünk mindenkit aki szembe jön. Aztán persze idővel egy javítócsomag kiszedte a játékból a vírust, de Eric Lofgren szerint remekül illusztrálta a helyzet azt, ahogy az emberek reagálnak egy egészségügyi vészhelyzetre, hiszen a valóságban az emberek között terjed a vírus, és a viselkedésük nagyon fontos. Bár jó lenne ha mindenki karanténbe vonulna, de jó eséllyel nem így fog történni.

Annak idején sok kritika érte amiatt, hogy sok ember szerint az, hogy a játékban szándékosan poénból terjesztették a vírust, a valóságban nem létezik, ezért nem hasznos a kutatása. Ez részben igaznak hangozhat, hiszen pár embertől eltekintve a valóságban valóban szándékosan nem nagyon terjesztene senki vírust, azonban ha valaki fittyet hány az előírásokra, és nem tartja be az óvintézkedésben leírtakat, valójában már majdhogynem olyan mint aki szándékosan terjeszt.

A társszerző Nina Fefferman kiemelte még, hogy mennyire fontos információ volt kielemezni azt, ahogyan az akkori játékosok tudomást szereztek a kórról, és megfigyelni a beszélgetésiket, hogy milyen óvintézkedéseket tesznek, hogyan reagálják le az eseményeket. Hiszen lényegében az akkori játékon belüli kommunikáció, az a mai közösségi médián belül zajló beszélgetéseknek felel meg. Érdekes lesz egyébként, hogy majd a nemrég indult WOW classic, ami az eredeti WOW újrakiadása előröl, vajon hogyan kezeli majd ezt, amikor újra megnyílik a régi raid. Vajon ismét fertőz a kór, és kiderül hogyan zajlik le 15 évvel később, vagy már javítva érkezik és nem lehet kivinni a csata helyszínéről? Talán rövidesen választ kapunk a kérdésre.