Most szól:
Vezeti:
2020.03.29. Vasárnap 12:03

Amerikai fesztiválsikerek - magyar alkotók

A Los Angeles-i International Independent Film Awards dokumentum-kategóriájának első díját hozta el a Budapest Underground Elektronikus zene epizódjával Koltay Anna és Turán Eszter. Andrasev Nadja Szimbiózis c. animációs rövidfilmje pedig a világ egyik leginnovatívabb filmfesztiválján, a a texasi Austinban tartott South by South West Oscar-kvalifikációs filmfesztiválon lett a legjobb animációs rövidfilm. Az SXSW-t - történetében először - most online rendezték meg.

A Los Angeles-i International Independent Film Awards- díj hírét a Bp Underground Fb- oldalán tette közzé pár órája Koltay Anna és Turán Eszter. 

A díjat a BPU sorozat Elektronikus zene epizódja nyerte, amelynek közvetlen Los Angeles-i érintettsége van: a magyar elektronikus zene aranykorának két ismert DJ-je, Deák Ambrus és Kevin (Fine Cut Bodies) ugyanis jelenleg itt él. A Chi Recordings kiadó alapítója, Kevin révén a magyar elektronikus zene világszerte ismert lett - és az alkotók egy részét egészen LA-ig repítette. Ezt a filmben el is mesélik.

BP UNDERGROUND: ELEKTRONIKUS ZENE MAGYAR DOKUMENTUMFILM, 102 PERC, 2019 RENDEZŐ(K): TURÁN ESZTER, KOLTAY ANNASZEREPLŐ(K): AMB, ANORGANIK, SUPERMAN, STATIK, NAGA, KEVIN, KARÁNYI DANI, ISU, MANEK, KENGURU, MILKOVICS MÁTYÁS, OLEG, PRIEGER ZSOLT, RAASA, SZABÓ SIMON, LUI, TITUSZ, JIRZIJ, TOM SELECT, WEGHA, DJ REN, SHURIKEN, ZSÁGER BALÁZS FORGALMAZÓ: MOVIEBAR PRODUCTIONS PREMIER: 2020.01.09.

Az animációs sikert pedig a South By South West-en, a világ egyik legsokszínűbb  filmfesztiválján érte el Andrasev Nadja. Sokféle műfajban versenyeznek itt a világ legizgalmasabb új filmjei  - drámák, dokumentumfilmek, komédiák és animációk is -  évről évre. Az először online rendezett SXSW honlapján jelentette be az idei díjazottakat.

Az animációs rövidfilm fődíjas “Szimbiózis” részben az író-rendező Andrasev Nadja saját élményeiből táplálkozik. A film főhősnője rájön, hogy párja megcsalja, és nyomozásba kezd a szerető, sőt szeretők után, amely folyamat és élmények magukkal ragadják és hatásukra szenvedélyes gyűjtővé válik...

A többek közt a Magyar Média Mecenatúra által is támogatott francia-magyar kooprodukcióban készült animációs rövidfilmet meg is nézheted online - ugyanis éppen szavazni lehet rá a My Darling Quarantine Short Film Festivalon is. Ne zavarjon meg, hogy jelszó kell hozzá, azt is megtalálod a fesztivál oldalán! Figyelem! Bár animáció, de nem gyerekfilm!

A film rendezője, Andrasev Nadja korábban már első filmjével - ami tkp. a  MOME aminációs szakán a diplomafilmje volt - is sikert aratott.  " A nyalintás nesze” 2016-ban szintén sikeres nemzetközi pályát futott be, több mint 50 fesztiválra kapott meghívást és rangos díjakat zsebelt be Cannes-tól, Zágrábon, Kijeven és Athénon át a szintén Oscar-kvalifikáló denveri és new orleans-i fesztivál díjakig. 

ANDRASEV Nadja

Andrasev Nadja 2015-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs mesterszakán. A nyalintás nesze c. diplomafilmjének nemzetközi premiere a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Cinéfondation szekciójában volt, ahol megosztott harmadik díjat nyert.

Filmográfia: A nyalintás nesze (2016); Szimbiózis (2019)

Szimbiózis
Rendező : ANDRASEV Nadja

Francia-magyar rövidfilm ° 2019 ° 12 ' 40 " ° Technika: Tárgymozgatásos animáció, Pixilláció ° Producer: FÜLÖP JózsefSIPOS OrsolyaBAUSSARON PierreRAYNAL Emmanuel-Alain ° Hang: LUKÁCS Péter Benjámin ° Vágó: CZAKÓ Judit ° Stop Motion Animáció: KOPASZ Milán ° Zene: VADSHOLT Mads ° Dramaturg: DOMONYI Rita ° Irodalmi forgatókönyv: ANDRASEV Nadja ° Képes forgatókönyv: ANDRASEV Nadja ° Figuraterv: ANDRASEV Nadja ° Layout: ANDRASEV NadjaHERTELENDI AmandaBUDA Flóra AnnaZÉTÉNYI Borbála ° Háttér: ANDRASEV NadjaBUDA Flóra AnnaMARJAI Petra Lilla ° Kihúzó-Kifestő: ANDRASEV NadjaBUDA Flóra AnnaZÉTÉNYI BorbálaMARJAI Petra LillaGLASER EszterBÁRÁNY LiliBOGNÁR Éva KatinkaDEMETER DominikaFARKAS JúliaFARMOSI EmiFEINER JankaHEGEDŰS OrsolyaHLAVAY BenceDOBROVITZNoémiOTTLIK AnnaSZABÓ EszterSZÁSZ EnikőTŐKÉS AnnaTAKÁCSFanniTOMPABorbálaVARGA Tímea LauraZICS Adrienn ° Animáció: KOSKA ZoltánTÓTH LucaFACON JosselinTÁBORITA IldikóHUSZÁK TiborLEONARD Sylvie MOREAU EliottBUDA Flóra AnnaZÉTÉNYI Borbála ° Konzulens, Animációs konzulens: KREIF Zsuzsanna ° Animációs Konzulens: CERFON Osman ° Kompozitor: CARLSON Hanna ° Stop Motion Kompozitor: KOPASZ Milán ° Gyártásvezető: GLASER EszterCOLLEUILLE LounaBOIVIN Pierre ° Stop Motion Operatőr: VARJÚ TÓTH Balázs ° Zörejező: BEKE Tamás ° Gyártó cég: SALTO Film és Média Produkciós Kft., MIYU Productions